Weer & Verkeer

Slimme camera ziet direct of je appt achter het stuur

De snelwegen zijn het gesprek van de dag. Niet alleen zorgen protesterende boeren voor kilometerslange files, ook zijn de snelheden op de snelweg verlaagd en bekeurt een nieuw systeem met slimme camera’s automobilisten die hun telefoon gebruiken.

Slimme camera’s bekeuren vanaf vandaag automobilisten die een elektronisch apparaat vasthouden. De systemen maken een foto van de overtreder en het kenteken. Binnen de kortste keren ligt er een bekeuring van 240 euro op de mat.

Innovatieve camera’s

De bedoeling is de verkeersveiligheid te vergroten. “Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer en door afleiding in het bijzonder”, zegt projectleider Infra Egbert-Jan van Hasselt. “De aanpak van afleiding is daarom een topprioriteit. Slimme camera’s zijn een voorbeeld om dit op een innovatieve manier te doen.”

Gas terug naar 120 km per uur

Verder is het op vier stukken snelweg wennen aan de nieuwe toegestane snelheid. Hier rijden automobilisten vanaf nu 120 in plaats van de 130 kilometer per uur. Het stikstofprobleem is de reden voor de verlaging van de maximum snelheid. De vier trajecten liggen dan ook rond kwetsbare natuurgebieden bij de Veluwe.

Autobrancheorganisatie RAI Vereniging is sceptisch. “Als wij nu kiezen voor een jojo-beleid met maximumsnelheden en achteraf blijkt dat de maatregel niet voldoende was, verliest de burger het vertrouwen in de politiek.” reageert de organisatie. “Straks kunnen we alle verkeersborden weer gaan vervangen.”