Terug

Volg Hart van Nederland

Slob stopt financiering islamitische Cornelius Haga Lyceum per 1 december

Politiek

15 okt 2019, 14:08

Minister Arie Slob (Onderwijs) stopt de financiering van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam per 1 december. Het schoolbestuur heeft niet op tijd zijn taken overgedragen aan een interim-bestuurder, iets waartoe de minister vorige maand opdracht gaf.

Lees ook: Haga Lyceum houdt voet bij stuk: werkzaamheden uitbreiding gaan door

Als de school uiterlijk donderdagochtend alsnog de taken overdraagt, kan het besluit nog worden aangepast. De middelbare school wil Marcel Heuver aanstellen als interim-bestuurder. Die krijgt ook de zegen van Slob. Maar de minister accepteert niet dat de school nog weken de tijd wil nemen om het bestuur aan Heuver over te dragen. "De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen", vindt Slob. Lees ook: Bestuur Haga Lyceum weigert te vertrekken: 'We gaan bezwaar maken' Hij geeft het schoolbestuur nog respijt tot donderdag 12.00 uur. Heeft het dan niet het veld geruimd, dan krijgt de school vanaf december geen geld meer. Voor die termijn is gekozen zodat "er voor iedere leerling een passende nieuwe plek gevonden kan worden", zegt de minister. Lees ook: Minister zet aanwijzing door: bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg Het is nooit eerder gebeurd dat een school zo werd bestraft. Directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Haga lijkt zich vooralsnog weinig zorgen te maken over het besluit van minister Slob om de financiering van zijn school stop te zetten. "Je moet dit met een korreltje zout nemen", zegt hij in een eerste reactie. "We hebben nog een aantal belangrijke procedures lopen voordat de betaling per 1 december stopt." Lees ook: Vernietigend rapport Cornelius Haga Lyceum, minister wil van bestuur af "Maar Slob moet vooral doen wat hij denkt dat goed is. Dan gaan wij dat ook doen", aldus Atasoy. "We gaan nu eerst met z'n drieën in een hoekje zitten huilen en dan gaan we nadenken over vervolgstappen." Atasoy vraagt zich ook af hoe de onderwijsminister het voor zich ziet als de bestuurders per direct opstappen en er nog geen interim-bestuurder is aangesteld. "Wie gaat dan de school besturen?" De Amsterdamse islamitische middelbare school ligt al geruime tijd onder vuur, nadat bekend was geworden dat het bestuur volgens inlichtingendienst AIVD banden heeft met extremistische figuren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.