Politiek

Haga Lyceum houdt voet bij stuk: werkzaamheden uitbreiding gaan door

De soap rond het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam houdt aan. Door een grote toename van het aantal leerlingen moeten er leslokalen bijgebouwd worden. Volgens het Lyceum zou de gemeente gedeeltelijk toestemming hebben gegeven voor bouw, maar de gemeente zegt van niet.

Nu staan beide kampen tegenover elkaar, allebei met hun eigen aannemers en bouwplannen. De rechter moet donderdag middels een kort geding uitsluitsel gaan geven, maar de school zet hun voorbereidende werkzaamheden voort: “Wij staan klaar.”

Gedeeltelijk toestemming

Het kort geding is aangespannen door het Cornelius Haga Lyceum, die het besluit van de gemeente aanvecht om het bouwplan voor uitbreiding niet te accepteren. Volgens het Lyceum had de gemeente een plan gedeeltelijk toestemming gegeven, maar volgens de gemeente klopt dit niet. Andersom zegt de gemeente dat het Lyceum akkoord was gegaan met de gemeentelijke bouwplannen, maar dat ze daar een dag later op terugkwamen, terwijl het Lyceum zegt dat ze überhaupt nooit akkoord zijn gegaan.

Wie gelijk heeft wordt donderdag in de rechtszaal beslecht. Het is het nieuwste hoofdstuk in de verwoeste relatie tussen de islamitische school en de gemeente, die sinds berichten van het AIVD over mogelijk salafistische invloeden bij de school aanstuurt op een vertrek van het bestuur.

Lees ook: Vernietigend rapport Cornelius Haga Lyceum, minister wil van bestuur af

Minister Slob heeft de school vorige maand een aanwijzing gegeven, en dreigt de school met het dichtdraaien van de geldkraan. Zolang dat niet gebeurt kan de school gewoon blijven bestaan. De berichtgeving over de school legt ze in ieder geval geen windeieren: het aantal leerlingen neemt explosief toe.

Toename

Op dit moment telt het Lyceum zo’n 175 leerlingen, maar door de vele aanmeldingen gaat dat getal verdubbelen. Deze toename van het leerlingental is groter dan de prognoses, die ook al een groei verwachtten. Toch was de gemeente altijd terughoudend met uitbreiding van de school. “We dienen al sinds 2017 elk jaar twee aanvragen in voor bouwplannen, maar die werden steeds niet geaccepteerd”, volgens directeur-bestuurder Soner Atasoy.

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) heeft nu een aannemer in de hand genomen die inmiddels is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor uitbreiding. Volgens Atasoy hebben zij recht om te bouwen omdat zij volgens artikel 103 van de WPO (Wet op het primair onderwijs) bouwheer zijn. In een brief aan de gemeenteraad zegt wethouder Moorman echter dat er geen overeenstemming is bereikt over het bouwheerschap. “Het college heeft daarom besloten om voor het schooljaar 2019-2020 zelf tijdelijke units te plaatsen en heeft SIO hierover op 19 juli jl. geïnformeerd.”

Aannemer gehinderd

De kwestie bereikte vorige week een hoogtepunt, toen de door de gemeente zelf aangestelde aannemer werd gehinderd bij zijn voorbereidende werk bij het Cornelius Haga Lyceum. “Deze hinder bestond uit het weigeren van toegang van het huidige gebouw ten behoeve van de elektra aansluiting, fysieke en verbale tegenwerking op en rond het beoogde bouwterrein en ongedaan maken van verrichtte werkzaamheden”, aldus Moorman.

Volgens bestuursvoorzitter Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum klopt hier niets van. Volgens hem is het verhaal duidelijk: “De wet bepaalt dat de Stichting Islamitische Onderwijs bouwheer is. Wij hebben dus een aannemer ingeschakeld en die heeft het bouwterrein al afgezet voor zijn voorbereidende werkzaamheden.”

Lees ook: Haga schorst docent om filmpje prediker

De leerlingen lijken de slachtoffers te worden van deze soap. Woordvoerder Meijer van de gemeente Amsterdam zegt dat “er wel iets voor de leerlingen gevonden moet worden”, al wacht hij het kort geding af voordat met zekerheid gezegd kan worden welke vervolgstappen genomen moet worden.

Atasoy wacht daar niet op en zegt klaar te zijn voor de start van de bouw van de lokalen. Mocht er donderdag geen toestemming gegeven worden voor de bouw, heeft de bestuursvoorzitter “meerdere backup-plannen klaarliggen”. Een daarvan is om de leerlingen deels te huisvesten bij het Comenius Lyceum. “Ik heb ze een brief gestuurd, en verwacht er een dezer dagen antwoord op.”  Volgens Atasoy is er bij het Comenius Lyceum ruimte beschikbaar vanwege teruglopende leerlingenaantallen.

Tweede islamitische school

Saillant detail hierbij is dat de rector van het Comenius Lyceum begin dit jaar aangaf graag een islamitische school te worden, nadat minister Slob had geopperd dat er een tweede islamitische school in Amsterdam moet komen als concurrentie voor het Cornelius Haga Lyceum. De gemeente Amsterdam, zo bleek uit onderzoek van de Volkskrant, probeert al sinds begin dit jaar een tweede islamitische school te starten om het Haga Lyceum te ondermijnen.

Lees ook: ‘Derde van salarisbudget Haga Lyceum gaat naar directeur en familie’

De relatie tussen de school en de gemeente lijkt onherstelbaar. Voor allebei staat het belang van de leerlingen voorop, maar werken elkaar tegen wanneer het gaat om uitbreiding van de school. De rechter is de enige die hier als bemiddelaar nog een antwoord op kan geven, maar een duurzame oplossing is ver weg.

Het kort geding dient donderdag om 15.00 uur.