Politiek

Minister zet aanwijzing door: bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob van Voortgezet Onderwijs zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. Weigert het bestuur terug te treden, dan krijgt de Amsterdamse middelbare school geen geld meer.

Het bestuur zegt niet van plan te zijn op te stappen. “We gaan bezwaar maken”, zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school. Volgens Pors heeft het lyceum officieel zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de aanwijzing. Mogelijk is er een kort geding nodig omdat Slob wil dat het bestuur binnen een maand het veld ruimt, aldus Pors.

Interim-bestuurder

Slob grijpt in op het Haga Lyceum omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en de leerlingen schade toebrengt. Het zou onder meer optrekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. De waarden van de democratie en de rechtsstaat worden de leerlingen niet bijgebracht. Het bestuur heeft zich verder schuldig gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling en financieel wanbeheer gevoerd. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het bestuur zijn leven betert.

Het schoolbestuur moet daarom plaatsmaken voor een interim-bestuurder, gelast Slob. De minister wil dan wel groen licht geven voor die nieuwe bestuurder, die zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. Deze persoon moet later een geheel nieuw bestuur installeren.

‘Grote zorgen’

Het schoolbestuur heeft de tijd gekregen om zijn leven te beteren en de aangekondigde maatregel af te wenden, zegt Slob. Het Haga heeft zich verweerd, maar die reactie heeft volgens de minister “geen nieuwe feiten opgeleverd”.

“Ik houd grote zorgen over de schoolomgeving van de leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum. Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen. Zij moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen,” aldus Slob in een schriftelijke reactie. Het gebeurt zelden dat de minister een schoolbestuur dwingt op te stappen.

Lees ook: Bestuur Haga niet van plan op te stappen

 

ANP/Redactie