Terug

Volg Hart van Nederland

Sinterklaas wordt dit jaar op meeste basisscholen vergezeld door roetveegpieten

Sinterklaas wordt dit jaar op meeste basisscholen vergezeld door roetveegpieten

Politiek

2 dec 2020, 08:58

Bijna negen op de tien basisscholen verwelkomen deze week geen zwarte pieten, maar roetveegpieten. Iets meer dan de helft van de scholen doet dat nu voor het eerst, meldt de Volkskrant op basis van een steekproef onder meer dan 300 scholen. Aanleiding voor de meeste scholen om over te stappen op roetveegpieten is het maatschappelijke debat over racisme en Zwarte Piet, aldus de krant. Woensdag meldt onderzoeksbureau I&O Research dat steeds minder Nederlanders willen dat Zwarte Piet zwart blijft. De steun slonk van 65 procent vier jaar geleden naar 39 procent nu. Lees ook: Winkeliers in Krommenie voelen zich bedreigd en halen Zwarte Piet uit etalages Op geen enkele school die deelnam aan de steekproef zorgde de keuze dit jaar voor ophef onder ouders of personeel. Wel wilden sommige sinterklazen niet langskomen zonder een zwarte piet, waardoor er vervanging moest worden gevonden.

Geen eigen beslissing

Een volgens de krant opvallend aantal schooldirecteuren geeft aan dat de overstap geen eigen beslissing was. Het bestuur van de scholenkoepel zou de keuze hebben gemaakt, en die wilden het voorbeeld volgen van het Sinterklaasjournaal, waarin alleen roetveegpieten zitten. Lees ook: Met grijze, gekleurde én zwarte Pieten: lokale Sinterklaasjournaals zijn booming De scholen die dit jaar nog wel zwarte pieten ontvangen, stellen dat de discussie aan hun regio voorbijgaat. Het draagvlak voor roetveegpieten zou er in de lokale gemeenschap ontbreken. Andere scholen geven aan te stuiten op praktische bezwaren. Zo zouden de pieten zonder schmink worden herkend, aangezien ze uit de omgeving komen.

Kantelpunt voor KOZP

Kick Out Zwart Piet (KOZP) noemt de massale overstap van scholen een kantelpunt. Maar voorman Jerry Afriyie geeft in de Volkskrant wel aan dat de actiegroep het eigen doel nog niet heeft bereikt. Volgens hem geven een hoop scholen aan Zwarte Piet niet racistisch te vinden, maar alleen mee te gaan met de tijdsgeest. "Maar je moet niet veranderen om mij een plezier te doen, je moet stoppen met Zwarte Piet omdat je geen feest wilt vieren ten koste van een ander. Pas als dat besef er is, ben ik gerustgesteld", vindt Afriyie. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.