Terug

Volg Hart van Nederland

Ollongren wil blokkade Schiphol voorkomen: 'Defensie staat klaar'

Ollongren wil blokkade Schiphol voorkomen: 'Defensie staat klaar'

Politiek

1 juli 2022, 20:16

Defensie staat klaar om luchthaven Schiphol maandag te helpen. Boerenorganisaties hebben aangekondigd het land die dag plat te willen leggen. "Als het nodig is dan springt Defensie bij", zei de bewindsvrouw na de ministerraad.

"Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien", aldus Ollongren. Ze riep de boeren op niet naar Schiphol te komen om te betogen. De wegen naar de luchthaven moeten vrij blijven.

Pantservoertuigen

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol. De marechaussee heeft al zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht in verband met de aangekondigde actie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Ook heeft Defensie zware vrachtwagens met opladers klaar staan zodat in beslag genomen tractoren kunnen worden afgevoerd. Eerder deze week heeft de krijgsmacht de politie ook al op deze wijze ondersteund.

Meesten tegen inzet leger

Uit representatief onderzoek van Hart van Nederland eerder deze week bleek dat slechts 33 procent van de Nederlanders vindt dat het leger ingezet moet worden bij boerenprotesten. 61 procent is ertegen: "Als je het leger inzet dan word het nog erger", vreest een van de respondenten.

Schiphol adviseert reizigers maandag zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te omzeilen. De luchthaven zegt zich in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de gemeente Haarlemmermeer op verschillende scenario's voor te bereiden. Een woordvoerster adviseert reizigers ook om maandag goed alle actuele verkeersinformatie te volgen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.