Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid Tweede Kamer wil einde aan online delen van 'aftuigvideo's'

Politiek

17 mei 2023, 07:03

Het moet eens afgelopen zijn met het maken én online delen van zogenoemde 'aftuigvideo's', dat vindt de meerderheid in de Tweede Kamer. Afgelopen weken werden meerdere van dit soort video gedeeld op social media, zoals de mishandeling van een man op station Bijlmer Arena, en een aanval op een man die zijn hond uitliet in Pijnacker.

CDA en PvdA zijn bezig met een wetsvoorstel om de verspreiders van dit soort beelden strafrechtelijk aan te pakken, dat meldt het AD. Een boete kan oplopen tot wel 9.000 euro. Bijna alle partijen staan positief tegenover deze wet, al is veel afhankelijk van de uitwerking. "De handhaving is nog één groot vraagteken."

Richten op oorspronkelijk bron

Het wetsvoorstel bevindt zich in de afrondende fase. Details over de uitwerking worden rond de zomer verwacht. De Tweede Kamer richt zich met name op de oorspronkelijke bron van de video. Kijkers en mede-verspreiders blijven buiten schot.

Het strafbaar stellen van 'slachtoffer-filmpjes' is al jaren een onderwerp van discussie, maar tot nu toe is er weinig actie ondernomen. Het CDA en de PvdA zetten nu vaart achter deze kwestie.

Het plan klinkt interessant, zegt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) in een eerste reactie. Ze wijst er op dat dit soort filmpjes al bij strafzaken betrokken worden. "Het is dus niet zo dat je dan per definitie vrijuit gaat." Iedereen moet volgens haar zijn verantwoordelijkheid nemen en dit soort zaken niet verspreiden.

De aanleiding hiervoor is een schokkende video waarin een onbekende man door een groep agressieve jongeren wordt mishandeld en op het spoor van station Bijlmer wordt gegooid. In totaal zijn er in de zaak elf verdachten aangehouden, van wie er nog acht worden verdacht van poging tot doodslag. De meeste verdachten zijn minderjarig.

Afgelopen tijd werden er meerdere van dit soort video's gedeeld. Zo was ook te zien hoe Paul uit Pijnacker werd aangevallen door jongeren terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was:

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.