Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG: ME beëindigt blokkade distributiecentrum in Sneek  | Afsluitdijk weer open na blokkade

LIVEBLOG: ME beëindigt blokkade distributiecentrum in Sneek | Afsluitdijk weer open na blokkade

Politiek

4 juli 2022, 06:08

Protesterende boeren voeren maandag actie door het hele land, tegen het stikstofbeleid. Agractie en Farmers Defence Force spreken van ongeorganiseerde en ongecoördineerde acties in de regio. Onder meer snelwegen, afvalverwerkingsbedrijven en distributiecentra van supermarkten worden geblokkeerd door boeren op trekkers, en sympathisanten. Lees in dit liveblog het laatste nieuws rond de acties.

Update 23:01 - Hart van Nederland sluit dit liveblog af. Volg morgen opnieuw alle ontwikkelingen rond de boerenprotesten in het land op Hartvannederland.nl.

Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren doelwit. In diverse supermarkten in het land begint daardoor een tekort aan zuivel te ontstaan. Overige producten zijn daar nog volop verkrijgbaar. Protesterende boeren op trekkers blokkeren maandagmiddag meerdere (snel)wegen. "Maar over het algemeen blijft de overlast beperkt", aldus een woordvoerder van de ANWB.

In de afgelopen dagen zijn onder meer Schiphol en de haven van Rotterdam genoemd als mogelijk doelwit van acties. Luchthaven Schiphol adviseert reizigers die maandag een vlucht moeten pakken met de trein te komen. Reisbranchevereniging ANVR maakt zich grote zorgen: er willen zo'n 65.000 tot 70.000 reizigers maandag vanaf Schiphol vertrekken. De Koninklijke Marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. De gemeente Haarlemmermeer zal een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven niet tolereren.

Stikstofminister Christianne van der Wal, wier woning al enkele malen werd bezocht door actievoerders, heeft boeren opgeroepen maandag niet mee te doen aan blokkeeracties.

Update 22:38 - ME beëindigt blokkade van distributiecentrum in Sneek

De Mobiele Eenheid heeft maandagavond een blokkade van een distributiecentrum in Sneek beëindigd. Daarbij zijn vier mensen aangehouden, laat de politie weten, onder meer voor openbare geweldpleging en het blokkeren van de weg. Een grote groep actievoerders weigerde eerder op de avond te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen. De actie was opgezet door boeren, maar er kwamen volgens de politie ook mensen op af die "geen actievoerders" waren.

De actie vond plaats bij een distributiecentrum van Poiesz Supermarkten aan de Edisonstraat. Lokale media meldden dat boeren sinds de ochtend het terrein blokkeerden met voertuigen. Daarop werd rond 20.30 uur de ME ingezet en werd iedereen gevorderd te vertrekken. Op beelden is te zien dat het terrein werd leeg geveegd.

Burgemeester Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) gaf vanwege de situatie een noodbevel af voor het industrieterrein waar het distributiecentrum zich bevindt. Rond 22.00 uur was het volgens de politie weer rustig in Sneek.

Update 20:41 - ME ingezet tegen actievoerders bij distributiecentrum in Sneek

De Mobiele Eenheid is maandagavond ingezet bij een blokkade van een distributiecentrum in Sneek. Volgens de politie staat daar al lange tijd een grote groep actievoerders die weigert te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen. "Hierop is de ME ingezet om de blokkade te doen stoppen en de actievoerders te laten vertrekken". aldus een woordvoerder. Regionale media meldden dat het om boeren gaat die het terrein blokkeren. Er zijn vier mensen gearresteerd.

Volgens de politie heeft gedurende de dag een groep mensen zich bij de boeren aangesloten die "geen actievoerders" zijn. Aanwezigen van deze groep weigeren weg te gaan, aldus de politie. "Iedereen wordt nu gevorderd om te vertrekken", legt een woordvoerder uit. Burgemeester Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) heeft een noodbevel afgegeven vanwege de situatie.

Update 20:20 - Afsluitdijk weer open na blokkade boeren

De Afsluitdijk is maandagavond korte tijd dicht geweest richting Noord-Holland door demonstrerende boeren bij knooppunt Zurich. De ANWB meldde omstreeks 20.10 uur dat de boeren hun blokkade hadden beëindigd en dat er geen files waren.

Eerder maandag was er al op diverse andere snelwegen hinder door de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging. Ook waren er acties op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland. Er reden op verschillende plaatsen landbouwvoertuigen op de weg.

Ook op provinciale wegen waren er protestacties.

Update 20:02 - Burgemeesters: 'stop de blokkades bij distributiecentra'

De burgemeesters van Zwolle, Deventer en Raalte roepen in een gezamenlijke verklaring op de boerenblokkades bij distributiecentra van supermarkten om 20.00 uur te beëindigen. In de drie Overijsselse plaatsen zijn maandag voedseldistributiecentra geblokkeerd door protesterende boeren.

"Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van boeren, zit er aan de blokkadeacties een houdbaarheidsdatum", zo laten burgemeesters Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte) weten. "De boerenprotesten zijn de afgelopen tijd doorgedrongen tot de Nederlandse woonkamers, maar niemand zit te wachten op een lege ijskast."

In Zwolle is een distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd. In Raalte is er een blokkade bij een centrum van de Jumbo en in Deventer gaat het om centra van de Aldi, Coöp en groothandel Sligro.

Update 19:52 - Boeren en boomstammen verdwenen bij Mediapark

De blokkade met boomstammen bij de ingang van het Mediapark is voorbij. Dat laat de gemeente Hilversum weten. De actievoerende boeren, die rond 09.00 uur boomstammen neerlegden bij de ingang van het mediacomplex, hebben de stammen ook weer meegenomen.

Het is niet duidelijk waarom de boeren hebben besloten de actie te stoppen. "Ze zijn weg", aldus een woordvoerder van de gemeente. Er is geen dwang geweest vanuit de gemeente of de politie, stelt hij. De hele dag konden auto's niet het Mediapark op via de reguliere hoofdingang.

Landelijk politiechef Willem Woelders stelde maandag aan het eind van de dag in te grijpen "als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of wanneer de openbare orde wordt verstoord".

Het was niet de eerste keer dat actievoerende boeren het Mediapark belaagden. Diverse presentatoren en bestuurders van de NPO ontvingen bovendien de afgelopen tijd ernstige bedreigingen.

Update 19:33 - Afsluitdijk dicht richting Noord-Holland door acties boeren

 De Afsluitdijk is maandagavond dicht richting Noord-Holland door demonstrerende boeren bij knooppunt Zurich. Een ANWB-woordvoerster zegt dat de blokkades nog niet tot lange files hebben geleid op de A7.

Het enige alternatief voor verkeer dat naar Noord-Holland wil rijden is een rit via Flevoland, aldus de woordvoerster.

Eerder maandag was er al op diverse andere snelwegen hinder door de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging. Ook waren er acties op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland. Er reden op verschillende plaatsen landbouwvoertuigen op de weg.

Ook op provinciale wegen waren er protestacties.

Update 19:12 - Noodverordening in Nijkerk om blokkade van distributiecentra

In Nijkerk is maandagavond een noodverordening ingesteld om de boerenblokkades van distributiecentra "in te dammen", laat de gemeente weten. Sinds de ochtend hebben boeren met tractoren distributielocaties van supermarkt Boni, zuivelcoöperatie Arla en een horecagroothandel geblokkeerd.

"De politie geeft de boeren de mogelijkheid om uit eigen initiatief met hun trekkers te vertrekken", laat de gemeente Nijkerk weten in een verklaring. "Als de boeren hier geen gehoor aan geven, kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen om de blokkades op te heffen."

Op verschillende plekken in het land zijn maandag distributiecentra geblokkeerd door boeren. Supermarktkoepel CBL vreest dat de schade voor de supermarktbranche in de miljoenen loopt als de blokkades nog lang aanhouden.

Update 19:01 - Aanhoudingen na boerenblokkades op de weg in Brabant en Limburg

De politie heeft maandag in Brabant en Limburg enkele aanhoudingen verricht bij de boerenblokkades op de weg. In Limburg is een 70-jarige man uit Deurne aangehouden bij een blokkade op de A67 richting Venlo. Enkele tractoren hadden daar de afrit bij de Middenpeelweg N277 geblokkeerd. De man werd door de politie meermaals gevraagd om te vertrekken, maar hij weigerde dit. Verder deelde de politie bekeuringen uit aan twintig personen bij deze actie.

In Brabant greep de politie maandagmiddag in bij een blokkade op de A67 bij Hapert. Een tractorbestuurder werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. Ook bekeurde de politie enkele tientallen bestuurders voor het blokkeren van de weg en in enkele gevallen voor het bellen tijdens het rijden.

Update 18:56 - Rustige avondspits, nog enkele snelwegblokkade door boeren

Het is maandag aan het einde van de dag ondanks een enkele blokkade door boeren rustig op de Nederlandse snelwegen. Rond 17.00 uur stond er volgens de ANWB zo'n 87 kilometer file en ruim een uur later was dat nog 15 kilometer. De meeste blokkades zijn volgens de ANWB voorbij, alleen de A1 van en naar de Duitse grens bij Hengelo is nog dicht vanwege de boerenacties. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten. Ook verderop bij De Lutte is de snelweg dicht.

Op meerdere snelwegen had het verkeer maandag hinder van de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging. Ook waren er acties op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland. Er reden op verschillende plaatsen landbouwvoertuigen op de weg.

Naast snelwegen waren er maandag ook acties op provinciale wegen. Dat was volgens de ANWB onder meer het geval bij de Rijnbrug bij Rhenen (N233) en Grootegast in Groningen (N388). Volgens een woordvoerder stond er op het hoogtepunt op maandagmiddag 154 kilometer file. Dat de avondspits rustig verliep, heeft er volgens hem waarschijnlijk ook mee te maken dat veel mensen vanwege de boerenacties uit voorzorg thuisbleven.

De boeren zijn ontevreden over de stikstofplannen van het kabinet. Behalve wegen hebben actievoerders maandag ook meerdere distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

Update 18:45 - Blokkade bij Hengelose afvalverwerker Twence nog aan de gang

Afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo wordt nog steeds geblokkeerd door trekkers, laat een woordvoerster van het bedrijf weten. Hoe lang de boeren van plan zijn om te blijven kon ze niet zeggen. RTV Oost meldt dat de boeren de blokkade de hele nacht willen doorzetten.

Twence laat weten dat het personeel en aanwezige klanten van het bedrijf inmiddels wel naar huis konden gaan. De blokkade heeft de werkzaamheden van het bedrijf niet in de weg gezeten.

Bij afvalbedrijf PreZero, waar eveneens een blokkade aan de gang was, zijn de protesterende boeren rond 15.00 uur vertrokken.

In de ochtend werden de twee bedrijven geblokkeerd. Bij PreZero lieten de boeren toen weten dat ze "rond 15.00 of 16.00 uur" zouden weggaan. Een woordvoerster van het bedrijf laat weten dat de boeren zich daaraan hebben gehouden en dat de werkzaamheden vervolgens zijn hervat. Tijdens de blokkade was het volgens de woordvoerster niet mogelijk om op een normale manier te werken.

Update 17:59 - Politiechef: geen grote incidenten bij protestacties boeren

De politie heeft maandag niet met "grote incidenten" te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders maandag aan het eind van de dag.

"Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders", aldus Woelders. "We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest." Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren "over het algemeen goeie afspraken te maken".

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de politie opgeroepen bij iedere blokkade van een distributiecentrum in te grijpen. "Dat is een boeiende oproep vanuit die zijde", zegt Woelders, maar "uiteindelijk is het het distributiecentrum zelf dat in overleg gaat met de politie en burgemeester over ingrijpen of niet. Op een aantal plaatsen is dat gebeurd, op andere niet omdat men vond dat dat nogal vroeg was. Ik snap de oproep op zich, maar ik zou zeggen: ga in overleg met de actievoerders, dan kun je ze misschien beter beïnvloeden."

De politie grijpt in als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of de openbare orde wordt verstoord, zegt Woelders. "Als dat niet het geval is, proberen we het in een goed gesprek op te lossen."

Update 17:40 - Boeren noemen acties bij distributiecentra een waarschuwing

"Het platleggen van de distributiecentra vandaag was puur een waarschuwing. Als de regering dit stikstofplan uitvoert, gaan we meer lege schappen zien." Dat zeiden boerin Sanne Ezendam en boer Koos Cromwijk op een zelf georganiseerde persconferentie in Utrecht, bij een distributiecentrum van Albert Heijn.

Tijdens de bijeenkomst, waar ongeveer vijftig belangstellende boeren aanwezig waren, noemden de twee boeren de stikstofplannen van het kabinet "een mes in onze rug". "We willen heel graag boer blijven, en we willen dat ze opnieuw gaan kijken naar deze plannen, en naar andere sectoren, en dat we samen om tafel gaan."

Het tweetal heeft geen vertrouwen in Johan Remkes als de door de overheid voorgestelde bemiddelaar tussen boeren en politiek. Remkes leidde de commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. "Dus dat is geen onafhankelijk persoon", aldus de twee.

De twee melkveeboeren spraken naar eigen zeggen namens "alle boeren in Nederland", maar het is niet duidelijk in hoeverre ze betrokken zijn bij het organiseren van demonstraties. Ze zeiden bereid te zijn om de hele zomer door te gaan met acties.

Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. In diverse supermarkten begon daardoor een tekort aan zuivel te ontstaan. Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden.

Update 16:12 - Flitsbezorger heeft last van boerenacties bij distributiecentra

Flitsbezorger Gorillas heeft ook last van de boerenblokkades bij onder meer distributiecentra in het land. Volgens een woordvoerster worden de zogenoemde darkstores bevoorraad vanuit Jumbo en komt er momenteel minder binnen dan normaal.

"Het kan zijn dat er minder op voorraad is dan klanten van ons gewend zijn", aldus de woordvoerster. Om wat voor soort producten het gaat, kon ze niet zeggen.

Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren maandag doelwit van acties. Van die laatste keten blokkeren of blokkeerden boeren ten minste zes centra.

Update 15:59 - Vomar: blokkeren van blokkerende tractoren geen tegendemonstratie

Enkele media meldden maandag dat vrachtwagens van Vomar de tractoren blokkeerden als tegenreactie.  Aart van Haren, directeur van de supermarktketen, ontkent dit. "We hebben geprobeerd om te voorkomen dat de verkeerssituatie uit de hand zou lopen. We wilde voorkomen dat boeren de openbare weg konden oprijden en dat ze daar zouden staan", stelt de directeur.

Lees hier het hele verhaal.

Update 15:55 - Tractoren blokkeren meerdere snelwegen

Protesterende boeren op trekkers blokkeren maandagmiddag meerdere wegen. Zo zijn er op de A67 meerdere blokkades bij de Belgische grens en ook bij Venlo staat het verkeer op die snelweg vast.

"Het verkeer kan er momenteel via de vluchtstrook langs, naar de Duitse grens", zo meldt Rijkswaterstaat. Bij Helden is de A67 inmiddels weer tractorvrij, maar zijn de toeritten nog afgesloten. Bij Hapert rijdt het verkeer weer, nadat de politie daar ingreep.

Verder is de A1 richting Duitsland bij Hengelo dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten.

Op de A28 van Groningen naar Zwolle veroorzaakt langzaam rijdend verkeer hinder voor de weggebruikers bij Meppel. De A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen is volgens Rijkswaterstaat weer vrij.

Boeren blokkeren wegen door heel het land
1:38
Boeren blokkeren wegen door heel het land
Update 15:00 - Monica zat op boot die moest terugkeren vanwege blokkade

Meerdere havens werden maandagochtend geblokkeerd door vissers als protestactie. Monica was één van de passagiers die met de veerboot onderweg was vanuit Schiermonnikoog naar het vaste land. Vlak voordat ze op bestemming was, keerde het schip weer om. "Ik moest aan het werk bij de kinderopvang, daar zitten ze op me te wachten."

Monica zat op boot die moest terugkeren naar Schiermonnikoog vanwege vissersblokkade
0:38
Monica zat op boot die moest terugkeren naar Schiermonnikoog vanwege vissersblokkade
Update 14:55 - Trekkers in Amsterdam-Noord

Boeren rijden inmiddels in Amsterdam-Noord, is te zien op Twitterbeelden. Het is niet duidelijk wat ze in de hoofdstad willen gaan doen.

Update 14:40 - Door hele land lege schappen door protesten

Op Twitter worden veel foto's gedeeld van lege schappen in supermarkten. Op de versafdelingen raken de schappen leeg, doordat meerdere distributiecentra door heel Nederland worden geblokkeerd. Verse producten kunnen daardoor niet naar de supermarkten worden gebracht. Deze producten worden dagelijks aangeleverd bij de winkels.

Update 14:35 - Test- en vaccinatielocatie Drachten minder goed bereikbaar

Een coronatest- en vaccinatielocatie in Drachten is door de boerenprotesten minder goed bereikbaar, zegt de Friese GGD. Het gaat om de locatie van het Helmhout. In dezelfde straat hebben protesterende boeren met tractoren een distributiecentrum van de Aldi geblokkeerd.

"Houd rekening met een langere reistijd en minder parkeergelegenheid", is het advies aan mensen uit de buurt die zich willen laten testen op het coronavirus of net op maandag een vaccinatie wilden gaan halen.

Update 14:30 - Politie grijpt in op A67 bij Hapert

De politie Oost-Brabant schrijft op Twitter dat het 'aanwezig is op de A67 bij Hapert om in te grijpen vanwege een blokkade van trekkers'.

"We proberen ze in beweging te krijgen door gesprekken te voeren en te handhaven, bijvoorbeeld door bekeuringen uit te schrijven", aan het ANP laat een politiewoordvoerder weten . Een bestuurder die geen identiteitsbewijs kon tonen, is aangehouden. Inmiddels rijdt het verkeer daar weer.

Update 14:25 - Picnic annuleert duizenden orders

Onlinesupermarkt Picnic heeft als gevolg van de boerenprotesten in Noord-Holland een paar duizend orders moeten annuleren. Boeren hadden zich verzameld voor een verdeellocatie van de supermarkt in Zaandam. Daardoor konden een paar uur lang geen boodschappen worden bezorgd in die regio. Volgens een woordvoerder van Picnic ging het alleen om klanten die boodschappen vanuit Zaandam geleverd zouden krijgen. 

Update 14:20 - Minder zuivel in supermarktschappen

In diverse supermarkten in het land begint een tekort aan zuivel te ontstaan. Door de boerenacties bij distributiecentra zijn vooral dit soort verse producten hier en daar al op, zien journalisten van het ANP. In totaal bezochten zij aan het begin van de middag zo'n twintig supermarkten verspreid over het land. Overige producten zijn daar nog volop verkrijgbaar.

Update 13:25: Meerdere snelwegen geblokkeerd

We wisten al dat delen van de A28 (Beilen), A35 (Enschede) en A37 (Duitse grens richting Hoogeveen) geblokkeerd waren door de protestacties van de boeren. Inmiddels is ook de A67 tussen Venlo en Eindhoven afgesloten. Op de A7, op de Afsluitdijk, zijn ook langzaam rijdende trekkers. De N359 tussen Lemmer en Leeuwarden is ook dicht.

Update 13:20: Boeren massaal bij distributiecentra in Bleiswijk

Langs de A12 bij Bleiswijk hebben boeren zich massaal verzamelt bij een groot terrein, meldt Omroep West. Daar zitten de distributiecentra van Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet en Aldi. De politie en ME begeleiden de stoet en houden toezicht.

Update 13:05 - Snelweg A35 bij Hengelo geblokkeerd

Meerdere kruispunten in Hengelo werden al geblokkeerd door de boeren, maar nu hebben ze ook beide rijrichtingen op de A35 bij Hengelo geblokkeerd.

Update 12:50 - Blokkade in haven Harlingen voorbij

De demonstrerende vissers hebben de blokkade in de haven van Harlingen kort na het middaguur beëindigd. De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling kunnen weer worden hervat, maar het is nog niet bekend wanneer dat zal gebeuren.

Update 12:05 - Trekkers blokkeren A28, A37 en N359

Trekkers blokkeren de snelweg A37 vanaf de Duitse grens in de richting van Hoogeveen. De weg is daardoor dicht tot Zwartemeer, meldt de ANWB. Ook op de A28 zorgt een demonstratie met voertuigen voor verkeershinder. De op- en afrit bij Beilen, tussen Zwolle en Assen, is dicht.

De N359 tussen Lemmer en Leeuwarden is eveneens dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ook staat het verkeer vanaf de Duitse grens ter hoogte van Enschede stil op de A35 door een ander boerenprotest.

Update 12:00 - Meerdere kruispunten geblokkeerd in Hengelo

Door heel Hengelo staan inmiddels boeren met trekkers op kruispunten. Volgens RTV Oost gaat het om ongeveer driehonderd trekkers die in een stoet door de stad trekken. Op elk kruispunt zouden een aantal trekkers stil blijven staan.

Update 11:30 - Vuilniswagens geblokkeerd in Hengelo

In Hengelo blokkeren boeren afvalverwerkingsbedrijf Twence, meldt RTV Oost. De vuilniswagens kunnen geen kant op. De boeren richten hun protest ook op het afvalverwerkingsbedrijf, omdat het "ook stikstof uitstoot".

Update 11:20 - Vissersboten blokkeren binnenhaven Vlissingen

Inmiddels is ook de haven van Vlissingen geblokkeerd door vissers. Een groep van acht tot negen vissersboten liggen zij aan zij in de buurt van de sluizen.

Update 11:15 - Boeren zijn vertrokken bij distributiecentrum Zaandam

Protesterende boeren zijn na een blokkade van enkele uren weer vertrokken bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. De boeren, veelal uit Noord-Holland, waren vroeg in de ochtend met zo'n dertig trekkers bij de poorten gaan staan. De burgemeester heeft de actie verboden. Na overleg tussen boeren en politie is door de actievoerder besloten te vertrekken.

Update 11:10 - Afrit Westerbork op A28 dicht

Vanwege protestacties met trekkers is de afrit Westerbork op de A28 richting Assen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Ook de af- en toerit ter hoogte van Beilen op de A28 is dicht als gevolg van de demonstratie.

Update 11:05 - Vrachtwagens Vomar blokkeren boeren bij distributiecentrum

Bij het distributiecentrum van Vomar in Alkmaar blokkeren vrachtwagens en auto's trekkers die sinds vanochtend het centrum blokkeren, meldt het Noordhollandsdagblad. Het personeel van de supermarktketen zorgt er op deze manier voor dat de boeren niet meer weg kunnen gaan. Het zou een tegenreactie zijn omdat er frustratie is over dat hulpdiensten niet voorbij de blokkade mochten van de boeren. Ook zou een leverancier van medicijnen worden geblokkeerd.

Update 10:55 - Boeren in gesprek bij provinciehuis Noord-Holland

Boeren zijn vanochtend in gesprek geweest met de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerden Esther Rommel (VVD) en Ilse Zaal (D66).

Update 10:35 - Albert Heijn annuleert online bestellingen

Albert Heijn heeft online bestellingen geannuleerd in de regio Oosterhout en Utrecht. Boeren hebben in die plaatsen zogenoemde homeshopcentra geblokkeerd. Van daaruit worden online bestellingen geleverd aan klanten.

Update 10:30 - Grens met Duitsland geblokkeerd bij Coevorden

Boeren hebben met trekkers, hooibalen en balen met zand de grens met Duitsland geblokkeerd bij het Drentse Coevorden. Het is voor niemand mogelijk om daar de grens over te gaan.

Update 10:20 - Rijkswaterstaat deelt stand van zaken op de weg

Rijkswaterstaat heeft een update gegeven over de stand van zaken op de weg door boerenprotesten. Tot op heden is het nog erg rustig op de weg. Op een aantal snelwegen zijn trekkers onderweg naar distributiecentra. Het advies is om voor vertrek de actuele verkeersinformatie te controleren.

Rijkswaterstaat deelt stand van zaken op de weg door boerenprotesten
0:39
Rijkswaterstaat deelt stand van zaken op de weg door boerenprotesten
Update 10:00 - Sluis IJmuiden geblokkeerd

Vissers hebben de sluis van IJmuiden geblokkeerd, meldt NH Nieuws. Een van de vissers heeft gezegd dat ze met de actie de beroepsvaart willen belemmeren.

Vissers blokkeren haven van IJmuiden
1:28
Vissers blokkeren haven van IJmuiden
Update 9:35 - Politie bekeurt boeren in Veghel

De politie heeft vier bekeuringen uitgeschreven aan boeren die in Veghel vanochtend de N279 blokkeerden. Drie boetes werden uitgedeeld vanwege het niet hebben van een kentekenplaat en eentje vanwege het niet kunnen tonen van een rijbewijs.

Update 9:15 - Veerdienst Den Helder - Texel wordt hervat

De veerdienst tussen Den Helder en Texel wordt hervat, meldt de ANWB. Rond 9:30 zal de eerste boot weer vertrekken vanuit Den Helder. Boeren blokkeerden de toegang tot de boot en vissers blokkeerden op het water de toegang van en naar de haven.

Update 9:10 - Live meekijken bij protest in Harlingen

Op webcambeelden is het protest in de haven van Harlingen live te volgen. Vissers hebben daar de toegang van en naar de haven geblokkeerd.

Update 9:00 - Trekkers blokkeren brug in hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl

Het Prinses Margrietkanaal, de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl, is gestremd. Bij Gaarkeuken in Groningen staan trekkers op de brug. Die kan daardoor niet geopend worden om scheepvaartverkeer te laten passeren, meldt Rijkswaterstaat.

Update 8:55 - Boeren vertrokken bij Tata Steel

De boeren die de toegangsweg van Tata Steel hebben geblokkeerd zouden weer zijn vertrokken. Een woordvoerder meldt aan het ANP dat de boeren koffie hebben gedronken met de leiding van Tata Steel en na een uur zijn ze weer vertrokken.

Update 8:50 - Boeren maken strijdlied

De boeren Wimmie Bouma en Martien Ekkelenkamp hebben een speciaal lied opgenomen op basis van het nummer 'Ons moeder zeej nog' van Jan Biggel. Het nummer heet 'Kom niet aan de boeren'.

Update 8:45 - Toegangsweg Mediapark geblokkeerd

Boeren hebben de toegangsweg tot het mediapark in Hilversum geblokkeerd. Er zouden boomstammen op de weg zijn gelegd, waardoor de toegangsweg naast het gebouw van Beeld en Geluid niet toegankelijk is.

Update 8:28 - Supermarktkoepel roept boeren op blokkades op te heffen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat boeren de blokkades bij distributiecentra van supermarkten per direct opheffen. Volgens de supermarktkoepel zijn de acties voor de deur onacceptabel, zo wordt in een verklaring gemeld. De blokkades gaan leiden tot lege schappen, is de vrees.

Het CBL benadrukt nogmaals dat supermarkten geen partij zijn in het conflict over stikstof. De koepelorganisatie riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen.

Update 8:10 - Boeren blokkeren Tata Steel

Op Twitter zijn beelden te zien van een groep boeren die met de trekkers zijn aangekomen bij Tata Steel in IJmuiden. Op de beelden is te zien dat trekkers de weg blokkeren.

Update 8:00 - Haven Harlingen geblokkeerd

Vissers hebben de haven van Harlingen geblokkeerd. De veerdienst naar Vlieland en Terschelling kan daardoor niet varen. Een van de boten die wilde aanmeren in de haven heeft een andere locatie gezocht om de mensen van boord te kunnen laten gaan. Eerder werd al duidelijk dat vissers ook de veerdienst tussen Den Helder en Texel blokkeren.

Update 7:50 - Ook blokkades in Zaandam, Deventer, Woerden en Nieuwegein

Boeren hebben het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam geblokkeerd. Ze hebben de toegangsweg dichtgezet met trekkers. Dat geldt ook voor de distributiecentra van de Jumbo in Woerden en Nieuwegein.

In Deventer worden de centra van de Aldi en Sligro geblokkeerd. Een groep van zo'n vijftig trekkers reed vanochtend over de A1 richting de Overijsselse plaats. De politie en ME wist ze al snel te onderscheppen, maar de boeren mochten wel doorrijden.

Update 7:45 - Blokkade boeren bij distributiecentrum Veghel en N279 opgeheven

Actievoerende boeren hebben maandagochtend enige tijd het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel geblokkeerd. Ook de nabijgelegen N279 werd bezet, met trekkers en hooibalen. Na een sommatie van de politie is de protestactie rond 07.30 uur beëindigd. De hooibalen en trekkers zijn van de rijbaan verwijderd, meldt de politie in Brabant.

Update 7:40 - Vissers blokkeren veerdienst Den Helder - Texel

Niet alleen boeren protesteren vandaag, ook vissers laten van zich horen. Een groep vissersboten heeft de haven van Den Helder geblokkeerd. Daarmee is de vaarroute van de veerdienst tussen Den Helder en Texel geblokkeerd. Vissers zijn verbolgen over het uitblijven van Nederlandse steun voor torenhoge brandstofprijzen en het volbouwen van de zee met windparken.

Update 7:35 - Boeren blokkeren ook distributiecentra in Gieten, Heerenveen en Haaksbergen

Boeren hebben inmiddels meerdere distributiecentra door heel Nederland geblokkeerd. Zo staan er momenteel ongeveer vijftig trekkers bij een distributiecentrum van de Plus in Haaksbergen. Ook in Gieten (Coop), Beilen (Jumbo) en Heerenveen (Lidl) zijn er blokkades.

Update 7:20 - 'Nog rustig op Schiphol, onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren

Een mogelijke plek waar boeren gaan protesteren is Schiphol. Onze verslaggever Pieter de Graag is op de luchthaven. Vanaf daar blikt hij vooruit op de boerenacties van maandag.

Verslaggever Pieter de Graag blikt vanaf Schiphol vooruit op boerenacties
1:42
Verslaggever Pieter de Graag blikt vanaf Schiphol vooruit op boerenacties
Update 6.32 - Politie: praten met demonstranten, hopen op gezond verstand en wanneer nodig optreden

Ook de politie bereidt zich voor op de mogelijke protestacties maandag. De politie houdt rekening met verschillende scenario's, zegt politiechef Willem Woelders. Hij hoopt op ieders gezond verstand.

Woelders, nationaal commandant bij de politie, noemt demonstreren een grondrecht. "Maar dat moet wel op een 'normale manier' gebeuren, dus volgens de wettelijke regels." De afgelopen dagen liepen de protesten hier en daar ernstig uit de hand. "Hopelijk krijgt dit maandag geen vervolg. We proberen in gesprek met demonstranten te komen en te blijven. We proberen nog steeds het signaal te geven dat harde acties geen enkele zin hebben, zeker niet voor het perspectief van de boeren."

Politie: praten met demonstranten, hopen op gezond verstand en wanneer nodig optreden
1:55
Politie: praten met demonstranten, hopen op gezond verstand en wanneer nodig optreden
Update 6.19 - Meer distributiecentra geblokkeerd

Op meerdere plekken in het hele land hebben boeren distributiecentra van supermarkten geblokkeerd. Bij het distributiecentra van Jumbo in Veghel staan enkele tientallen trekkers. Het distributiecentrum van Jumbo in Beilen zou volgens een verslaggever zijn geblokkeerd door middel van betonnen balken.

Verder hebben boeren de distributiecentra van Boni in Nijkerk geblokkeerd, is het Aldi-distributiecentrum in Drachten vanwege tientallen trekkers onbereikbaar en staan er boeren op het terrein van Park 15 Logistics bij Nijmegen.

Update 6.11 - Boeren verzamelen in hele land op weg naar acties

Actievoerende boeren zijn maandag al vroeg op pad om te protesteren. Onder meer bij het Drentse Oosteinde en Spier, het Brabantse Schijndel, het Groningse Vledderveen en het Gelderse Duiven zijn tientallen boeren bij elkaar gekomen. Vanuit daar rijden ze door naar verschillende plekken.

In appgroepen op Telegram worden ook routes gedeeld die afgelegd zouden kunnen worden door demonstranten op trekkers. Zo is een route uitgestippeld van Meppel via Zwolle en Ommen naar Hoogeveen en terug. Ook is er het plan om de A10 rond Amsterdam plat te leggen.

"Het land moet op slot", staat er in de oproep te lezen. "Het 'advies' is om een langzaam rijden actie te houden. Jullie zijn uiteraard vrij om dit naar eigen invulling uit te voeren. Heel Nederland rekent op ons!" aldus de berichten.

Update 6.02 - Trekkers gesignaleerd op A7 en N34

Op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten zijn tractoren op de snelweg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerster is er geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files. "Dat komt omdat er op dit tijdstip nog weinig verkeer is op de weg", aldus de voorlichtster.

Update 5:40 - Boeren blokkeren N279 en distributiecentrum in Veghel

Boeren hebben rond 05.00 uur het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel geblokkeerd. De boeren zijn daar met ongeveer veertig tot vijftig tractoren aanwezig. Ook de N279 wordt geblokkeerd, meldt regionale krant BN DeStem.

Met hooibalen wordt de N279 bij Veghel langs de Zuid-Willemsvaart aan beide kanten geblokkeerd. Ongeveer twintig tot dertig tractoren en meerdere vrachtwagens verzamelden zich vanaf eetcafé de Ketting in Boxtel. Vanaf daar zijn ze doorgetrokken naar Veghel. Op sociale media werden de boeren eerder al opgeroepen om op maandag 4 juli Nederland plat te leggen.

Update 0:40 - Vissers blokkeren deel haven Lauwersoog

Vissers hebben zondagavond een deel van de haven van het Groningse Lauwersoog met hun schepen afgegrendeld. "Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit. Ik verwacht dat dit zeker de hele nacht gaat duren", aldus de havenmeester die niet bij naam genoemd wil worden.

Hij zegt dat de actie vermoedelijk iets te maken heeft met de boerenacties die voor maandag zijn aangekondigd. Boeren zijn van plan om "heel Nederland plat te leggen". Ze hebben elkaar opgeroepen actie te voeren bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven.

Vissers blokkeren deel haven Lauwersoog
0:30
Vissers blokkeren deel haven Lauwersoog

Hart van Nederland/ANP

Beeld: Noormannen/Jaring Rispens, Persbureau Meter, SQ Vision, SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.