Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte: mogelijk vóór kerst strengere coronamaatregelen als cijfers blijven stijgen

Rutte: mogelijk vóór kerst strengere coronamaatregelen als cijfers blijven stijgen

Politiek

8 dec 2020, 19:30

Mogelijk komen er nog voor de kerst strengere maatregelen als het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie. "We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn." Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakten op de persconferentie bekend dat er voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht zijn. Daarvoor zijn de huidige besmettingscijfers te hoog, aldus de bewindspersonen. Tegelijkertijd zijn de oplopende getallen nu nog niet meteen reden voor aanscherpingen. Maar verzwaringen worden óók niet uitgesloten. Wat die strengere maatregelen kunnen zijn, wilde Rutte niet zeggen op de persconferentie. De avondklok staat dan in elk geval niet bovenaan het lijstje, benadrukt hij. Voorlopig blijft de 'gedeeltelijke lockdown', die half oktober begon, van kracht. "Het is een hard gelag. We hadden op meer gehoopt", aldus de minister-president. (Tekst gaat verder onder tweet)

“Het gaat echt niet goed”, aldus Rutte. De premier sluit niet uit dat we voor de kerst strengere maatregelen krijgen als de cijfers stijgen. pic.twitter.com/H1ZpmgDeVU

— Charlotte Nijs (@CharlotteHvNL) December 8, 2020

'Nederland op een tweesprong'

Eerder dacht het kabinet nog op deze persconferentie versoepelingen aan te kunnen kondigen. "Maar het gaat echt niet goed", concludeert Rutte nu. Zo is het aantal coronapatiënten dat op de intensive care wordt opgenomen op dit moment het dubbele van wat er nodig was om de coronamaatregelen te versoepelen. De premier stelt dat Nederland nu op "een tweesprong" staat. De cijfers kunnen volgens hem de goede kant op gaan, waardoor mogelijk vanaf half januari het aantal ic-opnames wel onder de bovengrens zakt. Maar de cijfers kunnen ook stijgen en dan komen er strengere coronamaatregelen. Lees ook: Kabinet verruimt niet: maximaal drie mensen op visite met kerst Om dat te voorkomen roept het kabinet iedereen op om tijdens de feestdagen zoveel mogelijk thuis te blijven en zich aan de coronaregels te houden. De bestaande groepsgrootte voor bezoek blijft daarom ook onveranderd, wat betekent dat huishoudens maximaal drie mensen van buiten mogen ontvangen per dag, óók met kerst en oud en nieuw. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.