Terug

Volg Hart van Nederland

Aangevallen, bedreigd en bespuugd: geweld tegen NS-medewerkers weer toegenomen

112

15 feb 2024, 07:23

Het aantal NS-medewerkers dat afgelopen jaar slachtoffer is geworden van geweld is opnieuw gestegen. Ze worden aangevallen, bedreigd, bespuugd, uitgescholden of krijgen een grote mond van reizigers. Vorig jaar namen de ernstigste geweldsincidenten toe van 965 naar 1042, een stijging van 8 procent in vergelijking met 2022, dat meldt De Telegraaf.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen is er sinds de coronacrisis een trend van agressie begonnen die nog steeds doorzet. Ook moet het vervoersbedrijf steeds meer maatregelen nemen om het geweld tegen te gaan. Vorig jaar moest de NS ruim 13.000 keer de politie om hulp vragen, schrijft de krant.

Trend van agressie in de trein en op het perron de afgelopen vijf jaar

Uit cijfers van de NS blijkt dat het aantal melding over agressie in de trein en op de perrons ieder jaar stijgt. Hieronder de cijfers over incidenten met agressie tegen NS-personeel van de afgelopen vijf jaar:

2019: 678 incidenten

2020: 661 incidenten (coronajaar)

2021: 744 incidenten (coronajaar)

2022: 965 incidenten (gedeeltelijk coronajaar)

2023: 1042 incidenten

Aan de orde van de dag

De ruim 1000 incidenten zijn nog maar het topje van de ijsberg, veel kleinere vergrijpen zoals een grote mond opzetten worden niet bijgehouden. Een woordvoerder van de NS legt uit dat alleen zogenoemde A-incidenten worden geregistreerd. "In de regel gaat het dan om strafbare feiten en niet om een grote mond geven, wat natuurlijk wél helaas aan de orde van de dag is."

Personeel van de NS heeft vooral problemen met mensen die geen geldig vervoersbewijs op zak hebben. Zo zien ze dat bijvoorbeeld de asielproblematiek en de verharding is de samenleving zorgen voor meer problemen in de trein en op de perrons.

Tijdens de coronajaren liet het treinpersoneel al weten 'bezorgd te zijn' over het naleven van de coronaregels. Ondanks dat er door minder personen gebruik werd gemaakt van de trein kwamen er meer meldingen binnen. Zo ontstond er veel discussie over het opvolgen van de coronaregels.

Geschopt, geslagen en neergestoken

De geregistreerde misdrijven tegen NS-personeel variëren van ernstige vormen van verbale agressie tot aan fysiek geweld waarbij zelfs gewonden vallen. De gevolgen voor slachtoffers onder NS-personeel kunnen zeer ernstig zijn.

Zo werd een NS-conducteur in september vorig jaar neergestoken toen hij om het vervoersbewijs vroeg van een reiziger. Getuigen lieten toen aan Hart van Nederland weten dat het om een bizar incident ging. "Toen de conducteur om kaartjes vroeg ging het mis. Die vent wilde wegrennen en daardoor werd het geduw, getrek en werd er geschopt. Toen stak hij de conducteur in zijn hand."

Impact op collega's is groot

Er zijn destijds twee verdachten aangehouden, het duo staat donderdag voor de rechter in Alkmaar. Eelco van Asch, directeur Operatie en lid Raad van Bestuur NS noemt de incidenten "schokkend en onacceptabel".

De topman vindt de zaak tegen de twee mannen 'een opsteker' maar dat de impact van dit soort incidenten er niet minder op wordt voor zijn collega's. "De daders van dit soort agressieve verstoringen kunnen een schadeclaim en OV-verbod verwachten, zij zijn niet langer welkom in onze treinen."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.