Terug

Volg Hart van Nederland

Recherche bezoekt boerderij Jouke (16), aangifte uitgesteld

112

9 juli 2022, 14:54

De familie van de 16-jarige Jouke, die dinsdagavond laat door de politie werd beschoten in zijn trekker, wacht op het onderzoek van de Rijksrecherche voordat ze een beslissing neemt over een mogelijke aangifte tegen de agent die het vuur op de jongen opende.

Moeder Tjitske Hospes laat aan Hart van Nederland weten dat de Rijksrecherche zaterdag is langsgeweest op de boerderij in Akkrum. Jouke heeft aan de rechercheurs een verklaring afgelegd over wat er volgens hem die bewuste avond is gebeurd tijdens het uit de hand gelopen boerenprotest op de A32 bij Heerenveen.

"We wachten tot het Openbaar Ministerie besluit wat er moet gebeuren", aldus de moeder. Volgens haar moeten eerst alle puzzelstukjes bij elkaar worden gezocht. "Jouke reed helemaal achteraan en heeft niks meegekregen van wat er zich allemaal heeft afgespeeld en waarom de agent zich zo aangevallen zou hebben gevoeld."

'Agente maakte verkeerde inschatting'

Een gesprek met de agent die op de trekker schoot, wat de familie van Jouke graag wil, zit er voorlopig waarschijnlijk niet in, denkt Tjitske. De politieman zit momenteel ziek thuis. "Hij zit er doorheen", zei hoofdcommissaris Gery Veldhuis van de politie-eenheid Noord-Nederland daar eerder over tegen NRC.

De politiechef denkt dat de agent een "verkeerde inschatting" heeft gemaakt toen hij het vuur opende. Volgens Veldhuis dacht de politieman dat de bestuurder met zijn trekker op de politie wilde inrijden. Joukes moeder reageert enigszins verbaasd op de uitspraken van de hoofdcommissaris en vindt het nog te vroeg om daar al iets over te zeggen.

Bedolven onder steunbetuigingen

Na het incident werd Jouke verdacht van poging tot doodslag, maar een dag later trok justitie die verdenking weer in. De familie wordt ondertussen bedolven onder de steunbetuigingen. "We krijgen heel veel kaarten uit heel Nederland, maar ook ballonnen, bloemen en gebak. Je kunt het zo gek niet bedenken", aldus moeder Tjitske.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.