Terug

Volg Hart van Nederland

Aboutaleb sluit centrum Rotterdam niet af tijdens WK-wedstrijd Marokko: 'Juist extra gezellig in de stad'

112

8 dec 2022, 11:57

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is niet van plan om komende zaterdag in zijn stad de "staat van beleg" af te kondigen rond de WK wedstrijd van Marokko, die om 16.00 uur begint. "De huidige maatregelen werken tot nu toe goed. We moeten de ongeregeldheden serieus nemen, maar de ernst ervan niet overdrijven", zei hij in een raadsdebat op vragen van Leefbaar Rotterdam.

De grootste partij in Rotterdam maakt zich zorgen over het welzijn van de Rotterdamse agenten. Afgelopen dinsdag liep een agent bij de ongeregeldheden gehoorschade op toen een zware vuurwerkbom ontplofte. Volgens Leefbaar loopt het slachtoffer gevaar op arbeidsongeschiktheid.

Niet alleen dinsdag, maar ook in de afgelopen tijd waren er ongeregeldheden na WK-wedstrijden van Marokko. Na de winst op België greep de ME op meerdere plekken in en ook na de zege in het duel met Canada moest de politie in actie komen.

'Extra gezellig in de stad'

Toch is Aboutaleb niet van plan om het centrum van de stad af te sluiten rond de wedstrijd. "Kom vooral boodschappen doen, koop eens wat, drink eens wat, eet eens wat, het is juist in deze tijd van het jaar extra gezellig in de stad." Hij beloofde de partijen dat de politie zaterdag ruimschoots paraat zal staan om de zaak in goede banen te leiden.

De 35 aanhoudingen afgelopen dinsdag zijn volgens de burgemeester juist het bewijs dat de aanpak werkt. "Mensen die betrapt worden op het afsteken van vuurwerk worden meteen aangehouden. Bovendien was er afgelopen dinsdag nul schade aan openbare of particuliere bezittingen. Alle materiële schade tot nu toe is een deur van bioscoop Pathé op het Schouwburgplein de week ervoor bij een eerdere wedstrijd."

'Onnodig angst zaaien'

Een meerderheid van de partijen steunt het standpunt van de burgemeester. Ze beschuldigen Leefbaar Rotterdam ervan "onnodig angst te zaaien" en zo Rotterdam in een "negatief daglicht" te stellen.

Aboutaleb sprak in zijn beantwoording ook waardering uit voor buurtcentra en de buurtvaders die in verschillende Rotterdamse wijken goed werk doen om de rust rond de voetbalwedstrijden ook daar te bewaren.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.