Terug

Volg Hart van Nederland

Feest na winst Marokko loopt uit de hand, politie grijpt in bij rellen in grote steden

WK

6 dec 2022, 19:22

In de steden waar ongeregeldheden uitbraken na de winst van Marokko op het WK voetbal in Qatar is de grootste overlast voorbij. Op verschillende plekken in het land heeft de ME moeten ingrijpen omdat relschoppers geen gehoor gaven aan oproepen om weg te gaan. Bij de ongeregeldheden zijn er meerdere aanhoudingen verricht, waaronder zes in Amsterdam en liefst 35 in Rotterdam.

De oproepen van de ME volgden nadat relschoppers zwaar vuurwerk afstaken en het in sommige gevallen naar hulpverleners of de politie gooiden. In Amsterdam werden strafbare feiten gepleegd zoals het gooien van vuurwerk naar het openbaar vervoer of het dansen op auto's. Daar werd het Mercatorplein ontruimd, in Rotterdam het Kruisplein.

Geweld tegen agenten

Ook in Utrecht was het onrustig. Op de Kanaalstraat in de wijk Lombok zette de politie de mobiele eenheid in om ongeregeldheden te beëindigen. "Wat begon met feestelijkheden, is helaas geëindigd in een oploop waarbij onder meer geweld werd gebruikt tegen agenten. Dit is onacceptabel", aldus een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma. Er zijn "vooralsnog" geen arrestaties verricht. Direct na afloop van de wedstrijd klonk er op veel plekken in de stad zwaar vuurwerk en gingen voetbalfans luid toeterend door de straten.

De politie heeft in Rotterdam 35 mensen aangehouden in verband met vuurwerk, voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en belediging, zo meldt de politie. Op de Coolsingel werd een vuurwerkbom afgestoken, waarbij een agent gehoorschade heeft opgelopen. Op het Kruisplein moest de ME optreden. Daar werd een groep overlastgevers weggestuurd.

Bekogeld met vuurwerk

In de Schilderswijk in Den Haag hield de politie "vooralsnog" tien mensen aan bij de ongeregeldheden. Eerder op de avond werd de politie in zijstraten van de Vaillantlaan bekogeld met vuurwerk. Op dit moment lijkt het op straat rustiger te worden, aldus de politie.

In de Hart van Nederland-podcast TV-TALK gaan Charlotte en Stefan uitgebreid in op de ongeregeldheden na de winst van Marokko. Luister hier mee:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland/ANP

Beeld: HFV

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.