Terug

Volg Hart van Nederland

Politie treedt op in diverse steden na onrust bij overwinningsfeesten Marokko

112

1 dec 2022, 18:51

In de Haagse Schilderswijk zijn donderdagavond honderden mensen op de been om de 2-1 overwinning van Marokko op Canada bij het WK voetbal te vieren. Ook in Amsterdam-West vieren Marokko-supporters op en rond het Mercatorplein de overwinning, vooral door de toeter van hun auto's en scooters te laten horen.

In de Haagse Schilderswijk hangt donderdagavond een grimmige sfeer nadat feestvierders massaal de straat op zijn gegaan na de overwinning van Marokko op Canada tijdens het WK voetbal in Qatar. Volgens de politie zijn er twee mensen aangehouden. De politie roept supporters op om weg te gaan. De ME is volop aanwezig op de Vaillantlaan. Dat is een belangrijke verkeersader in de wijk.

De politie Den Haag zegt dat er één agent gewond is geraakt en er zijn zes aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging (2x) en bezit van zwaar vuurwerk. De ME heeft géén charges uitgevoerd.

Grimmige sfeer

Toeterende auto's blokkeren daar ook de kruising. Er wordt siervuurwerk afgeschoten en met fakkels gezwaaid. In de wijk lopen ook veel zogeheten buurtvaders om de rust te bewaren en het verkeer in goede banen te leiden. De aanhoudingen hadden te maken met zwaar vuurwerk. Het is nog niet duidelijk of het om bezit of gooien van het vuurwerk ging, aldus de politie.

Politie grijpt in op Amsterdamse Mercatorplein

Rond 17.00 uur werd het druk met feestvierders op het Mercatorplein. Op en rond het Amsterdamse Mercatorplein hing eerst een feestelijke sfeer en was vooral enorm veel getoeter te horen.

Volgens de politiewoordvoerder sloeg de sfeer vanaf ongeveer 18.30 uur om, en werden mensen gevraagd te vertrekken. De driehoek kondigde een noodbevel af voor het Mercatorplein vanwege de onrust en zwaar vuurwerk. Daarna trad de politie op. "We hebben ze een uur de tijd gegeven", aldus de woordvoerder. Uiteindelijk zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen. Ze zijn aangehouden voor onder meer het gooien van vuurwerk naar de politie.

Burgemeester Femke Halsema maakte eerder bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan werden aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden heeft om op te treden. Ook op die laatste twee plekken in Nieuw-West gingen feestvierders de straat op, en werd er vuurwerk afgestoken. De situatie is daar inmiddels "onder controle", aldus de politiewoordvoerder.

Veel politiebusjes aanwezig

Ook in Rotterdam zijn honderden mensen de straat op gegaan in het centrum, nabij het Kruisplein, vlak bij Centraal Station. Een deel zwaait met Marokkaanse vlaggen en er wordt vuurwerk afgestoken. Na de zeer korte ME inzet was het snel weer rustig in de stad. Ook zijn alle verkeersbeperkingen rondom het Kruisplein weer opgeheven. Verspreid over de hele avond zijn er in totaal vijf aanhoudingen verricht; vier voor vuurwerk, 1 voor het verstoren van de openbare orde. Afgelopen zondag sloegen feestjes na de overwinning van Marokko om in ongeregeldheden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Brussel en Antwerpen ging het mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein en op het Plein '40-'45 in Nieuw-West werd onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten. In de Schilderswijk gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en ze trokken auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond.

Vuurwerk naar politie in Amersfoort

Na de WK-overwinning gingen fans ook de straat op in Amersfoort. Ook daar zijn politieagenten bekogeld met zwaar vuurwerk, bevestigt de politie aan Hart van Nederland na berichtgeving van RTV Utrecht. De politie greep in door een groep van ongeveer driehonderd jongeren uiteen te drijven en enkele straten af te zetten. Er is niemand aangehouden.

De onrust concentreerde zich volgens de regionale omroep bij de rotonde De Stier. De politie zette agenten met honden en wapenstokken in. Sommige mensen reden hard rond met hun auto of scooter terwijl ze met Marokkaanse vlaggen wapperden. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

Toch weer fors uit de hand gelopen

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw. Dat de politie weer werd bekogeld met zwaar vuurwerk noemt Yesilgöz "intens triest".

Marokkanen in België vieren het succes uitbundig

Marokkanen in Brussel vieren het succes van het Marokkaanse voetbalteam tegen Canada op het WK in Qatar uitbundig in de straten. De politie meldt vooralsnog geen incidenten. Na de overwinning van Marokko op België zondag kwam het in Brussel en andere Belgische steden tot ongeregeldheden.

Donderdagavond is hier en daar wel het verkeer of het openbaar vervoer verstoord door de vele mensen die zich in de straat verzamelen. Er wordt ook vuurwerk afgestoken. De oproerpolitie was al voor de wedstrijd zichtbaar aanwezig om rellen te voorkomen.

Bij de talkshows bespreken ze natuurlijk het nieuws van de dag, zoals dat hierboven. In de Hart van Nederland-podcast TV-TALK nemen we de opvallendste fragmenten met je door:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

ANP

Beeld: District 8

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.