Terug

Volg Hart van Nederland

Grapperhaus: 'Woensdag eerste militairen ingezet in verpleeg- en verzorgingshuizen'

Grapperhaus: 'Woensdag eerste militairen ingezet in verpleeg- en verzorgingshuizen'

Milieu en Gezondheid

28 dec 2020, 22:43

In drie regio's worden vanaf woensdag militairen ingezet in verpleeg- en verzorgingshuizen. Het defensiepersoneel moet helpen, omdat instellingen niet meer genoeg zorgmedewerkers in kunnen zetten om de boel draaiende te houden. De regio's hadden eerder al in een brandbrief gevraagd om ondersteuning van militairen. Minister Grapperhaus benadrukt dat het leger allen kan worden ingezet als uiterste redmiddel. Zo moeten de regio's eerst onderzoeken of er onderling personeel kan worden uitgewisseld of dat bijvoorbeeld het Rode Kruis kan bijspringen. Er is ook een regio waar de brandweer ondersteuning biedt. Enkel als dit allemaal niet mogelijk is kan er een beroep worden gedaan op defensie. Lees ook: Water staat de zorg aan de lippen: zorgpersoneel teruggekomen van kerstverlof

Lichte hand-en-spandiensten

De drie regio's waar defensie waarschijnlijk te hulp schiet zijn Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland. Volgens voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls overwegen meer regio's om de hulp van het leger in te roepen. Om niet alle beschikbare militairen te vroeg in te zetten houden, wordt de situatie in de regio's dinsdag nog eens tegen het licht gehouden. Woensdag zouden de eerste militairen kunnen bijspringen. Lees ook: Leger ingezet bij bestrijding corona-uitbraak in verzorgingshuis De Gelderhorst Grapperhaus benadrukt namens het kabinet dat de welwillendheid van Defensie er is en dat militairen beschikbaar zijn mocht het nodig blijken. Wel moet eerst duidelijk worden hoeveel mensen precies nodig zijn en wat voor werkzaamheden ze gaan uitvoeren. Zo is er mogelijk vraag naar "lichte hand-en-spandiensten", maar ook naar medisch ingewikkeldere taken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.