Terug

Volg Hart van Nederland

Gommers: arts in het ziekenhuis moet binnenkort mogelijk kiezen over leven en dood

Gommers: arts in het ziekenhuis moet binnenkort mogelijk kiezen over leven en dood

Milieu en Gezondheid

30 dec 2020, 18:09

Ziekenhuizen dreigen eind januari in het ergste nachtmerriescenario te belanden. Dan komen ze mogelijk in 'code zwart', waarbij ze moeten kiezen welke patiënten nog behandeld kunnen worden en wie moet worden geweigerd en daardoor zouden kunnen sterven. Daarvoor waarschuwt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, woensdag bij BNR. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog "We zeggen nu al tegen elkaar dat we keuzes moeten maken en operaties moeten uitstellen, en mensen wel of niet moeten opnemen op de intensive care. Dat is nog niet over leven en dood, dat is zeker nog niet code zwart. Maar als het zo doorgaat, verwachten we dat eind januari", zegt Gommers.

De spuigaten uit

De intensivist hoopt dat de maatregelen van de lockdown, die twee weken geleden ingingen, langzaamaan beginnen te werken. En dat het aantal nieuwe gevallen in de komende dagen begint te dalen. "Je moet er niet aan denken als dat niet gebeurt, dan nog de effecten van kerst en oud en nieuw, en dan nog de gevolgen van de 'Britse variant'. Dan loopt het de spuigaten uit.

Lees ook: Vijf besmettingen met Britse coronavariant op basisschool Bergschenhoek

Die scenario's worden gemaakt, maar dan kunnen we helemaal geen acute zorg meer leveren." Gommers komt met een oproep aan iedereen die ooit in de zorg heeft gewerkt, om te komen helpen. "Ik denk dat we vanaf komende week alle zeilen moeten bijzetten." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.