Terug

Volg Hart van Nederland

Tevredenheid over eigen gezondheid onder jongvolwassenen laatste paar jaar gedaald

Milieu en Gezondheid

4 juni 2024, 07:46

Het aantal mensen van 18 tot 25 jaar dat de eigen fysieke en mentale gezondheid (zeer) goed vindt, is vorig jaar flink gedaald, dat ziet statistiekbureau CBS. Het was in 2023 nog 'maar' 82 procent, terwijl het in 2020 nog 91 procent was.

De jongvolwassenen beoordelen hun toestand vaker als "gaat wel". In 2020 bestempelde 8,4 procent van de jongvolwassenen zich op die manier. Drie jaar later is die groep gestegen naar 15 procent. Ook de groep die zijn eigen gezondheid als 'zeer slecht' ziet is gestegen van 1 procent in 2020 naar 2,6 procent vorig jaar.

Beeld: CBS

Beeld: CBS

Tieners (12-18 jaar) zijn wel positiever geworden in de afgelopen jaren: 39 procent noemde de eigen gezondheid vorig jaar over het algemeen zeer goed en 53 procent goed. Dit beeld is sinds 2018 ongeveer gelijk.

Beeld: CBS

Beeld: CBS

Meer psychische klachten sinds coronacrisis

Sinds 2021 hebben in beide leeftijdscategorieën wel meer jongeren psychische klachten, brengt het CBS in herinnering. "Zowel bij 12- tot 18-jarigen als 18- tot 25-jarigen zijn er meer jongeren en jongvolwassenen met psychische klachten dan voor de coronacrisis. Vooral in 2021 steeg het aandeel jongeren met psychische klachten, waarna het niet meer daalde naar het niveau van de jaren daarvoor."

Juist deze week begon het ministerie van VWS met een campagne onder de naam Hey om jongeren te laten praten over mentale problemen die ze ervaren. Het gebruikt er posters, video's op sociale media en samenwerkingen met verschillende influencers en podcastmakers voor.

De doelgroep bestaat uit jongeren van 16 tot en met 25 jaar, omdat volgens het gezondheidsministerie 62,5 procent van de mentale aandoeningen begint voor de leeftijd van 25 jaar. Ook voelt ruim een kwart (27 procent) van de jongeren zich sterk eenzaam, weet het departement. 'Hey' duurt tot en met 28 juli.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.