Terug

Volg Hart van Nederland

We leven té ongezond: politiek wil maatregelen tegen roken, drinken en overgewicht

Politiek

17 jan 2024, 16:40

Om te zorgen dat minder mensen roken, te veel drinken en overgewicht hebben, moeten er extra stappen worden genomen, zegt Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Hij reageert op onderzoek dat aantoont dat de overheid haar gezondheidsdoelen niet behaalt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft uitgerekend dat de doelen voor de lange termijn niet gehaald zullen worden. Het aantal mensen met overgewicht zal waarschijnlijk niet afnemen. Ook het aantal rokers daalt niet snel genoeg en de impact van maatregelen tegen problematisch alcoholgebruik is minimaal.

Mensen zijn in ieder geval wel van plan om gezonder te gaan leven in 2024. Op nummer één in de top drie goede voornemens voor komend jaar staat afvallen, zoals op bovenstaande video te zien is.

Er zijn diverse maatregelen op komst. Zo wordt gewerkt aan het inperken van marketing voor ongezonde voeding die is gericht op kinderen. Van Ooijen verwijst ook naar een advies van onderzoekers die wel iets zien in een totaalverbod op reclames voor alcohol, maar beslissingen daarover laat hij over aan zijn opvolger.

Problematisch drinken

De overheid wil dat het aantal volwassenen dat problematisch drinkt in 2040 is gedaald tot 5 procent. Dat was vijf jaar geleden afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Nu is dat bijna 9 procent. "Uit de berekening blijkt dat de doelen voor problematisch drinken met de afspraken niet worden gehaald.", constateren onderzoekers van het RIVM.

Ook blijven jongeren alcohol drinken. Ongeveer een kwart van de jongeren heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken, en dat blijft tot 2040 op dat niveau hangen. Het kabinet wil juist dat dit daalt tot 15 procent.

Roken

Naast de doelen voor de problematische drinkers hebben ook de afspraken tegen roken "naar verwachting onvoldoende impact", aldus het RIVM. Nu rookt zo'n 15 procent van de volwassenen en 6 tot 7 procent van de jongeren.

Dat is in 2040 waarschijnlijk gedaald tot ongeveer 10 procent van de volwassenen en 4 tot 5 procent van de jongeren. De overheid wil dat in 2040 geen enkele jongere meer rookt, en minder dan 5 procent van de volwassenen.

Overgewicht

Het lukt waarschijnlijk ook niet om overgewicht terug te dringen. In 2040 heeft 55 tot 60 procent van de volwassenen daar last van en ongeveer 15 procent van de kinderen. Het doel was maximaal 38 procent van de volwassenen en ongeveer 9 procent van de kinderen. Het RIVM suggereert om gezond voedsel goedkoper te maken en de verkoop van ongezond voedsel te beperken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.