Terug

Volg Hart van Nederland

Oproep tot verbod voor opgedrongen 'autismegenezing'

Milieu en Gezondheid

12 apr 2024, 18:31

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) wil dat er wordt gestopt met een omstreden gedragstherapie voor kinderen met autisme. Ouders willen al langer af van de ABA-behandeling, die volgens hen veel weg heeft homogenezingstherapie. "De boodschap is: je bent niet goed zoals je bent."

Meerdere ouders lieten een paar weken geleden weten dat hun kinderen zijn blootgesteld aan een behandeling die erg veel weg weg heeft van ABA bij zorgboerderij United Souls, zoals te zien is in de video hierboven.

Het gaat om de gedragstherapie Applied Behavior Analysis (ABA), die in Amerika is ontwikkeld. Kinderen die autisme hebben, leren daarbij bepaald gedrag aan of juist af. Dat kan gebeuren door ze te belonen, maar soms ook door ze te straffen.

Een petitie van ouders die opriepen tot het verbieden van de behandeling is in mei vorig jaar duizenden keren ondertekend. "De boodschap van conversietherapie ABA is: 'je bent niet goed zoals je bent'", zeiden de petitiemakers toen. Vrijdag sluit de NVA zich daarbij nu een rapport is gepubliceerd waarin mensen vertellen over hun ervaring met de therapie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Ze zeiden onder meer dat ze ongewenst werden vastgehouden, dat spullen als een teddybeer werden afgepakt en dat ze werden uitgescholden. Kinderen gaan dan maskeren of camoufleren, ze vertonen gedrag dat nodig is om een beloning te krijgen of een straf te ontlopen, niet het gedrag waarvan ze geleerd hebben dat het goed is, is de klacht.

Langetermijngevolgen

De NVA zegt dat er risico is op negatieve gevolgen op de lange termijn. "De NVA vindt daarom dat ABA op geen enkele wijze mag worden opgedrongen of verplicht, zoals nu soms gedaan wordt door scholen, jeugdzorg of gemeenten. Dat zou verboden moeten worden. Als behandeling voor kinderen en jongeren met autisme raden wij ABA af."

Het onderzoek dat vrijdag gepubliceerd is, is uitgevoerd door het Nationaal Autisme Register van de Vrije Universiteit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ook de belangenvereniging voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, LBVSO, wil dat ABA wordt verboden. De behandeling richt "onherstelbare schade" aan, zegt de organisatie.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.