Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders willen verbod op autismebehandeling voor kinderen: 'Zelfde gedachte als homogenezingstherapie'

Ouders willen verbod op autismebehandeling voor kinderen: 'Zelfde gedachte als homogenezingstherapie'

Milieu en Gezondheid

26 mei 2023, 00:18

Ouders van autistische kinderen willen af van een veelgebruikte behandeling: de ABA-behandeling. Ook de Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) is voor een verbod. Ze vergelijken de behandeling zelfs met homogenezingstherapie.

Een online petitie om de behandeling te verbieden is op donderdag al ruim 2.600 keer ondertekend. "De boodschap van conversietherapie ABA is: 'je bent niet goed zoals je bent'", schrijven ze bij de petitie. De LBVSO is het met hen eens. Zij hebben 450 klachten gekregen over de ABA-behandeling.

Zij willen dat een verbod op de behandeling besproken wordt in de Tweede Kamer volgende week. "Deze therapie blijft zeggen tegen een kind met autisme dat zijn autisme niet oké is, dat ze hun autisme moeten ‘afleren’ om mee te kunnen doen in de samenleving", aldus de belangenorganisatie.

Geen knuffel

De LBVSO omschrijft de behandeling als "het weghouden van beloningen, het weghouden van comfort en dat vaak op subtiele wijze." Denk aan niet mogen trakteren in de klas, niet naar de wc mogen of een knuffel of fidget-toy mogen vasthouden. Therapeuten leren kinderen bijvoorbeeld ook af om met hun armen te fladderen om rustig te worden.

Kortom: de behandeling leert autistische kinderen om zich 'normaal' te gedragen. "Wij zijn ervan overtuigd dat autisme niet te genezen is, want het is aangeboren", schrijft de organisatie in hun rapport. "Wij vinden dat het oké is om autisme te hebben en je dus geen therapie nodig hebt om het gedrag wat voortkomt uit je autisme weg te trainen."

De grondlegger van de ABA-behandeling zou ook bekend zijn van de experimenten rondom homoconversietherapie, wat weer afgeleid is van een africhtprogramma voor honden, schrijft de organisatie. "Straffen en belonen worden gebruikt om gedrag te conditioneren."

Daarnaast beargumenteren ze dat de behandeling schadelijk is voor mensen met autisme. "Uit onderzoek in 2018 bleek dat de kans om PTSS te ontwikkelen na ABA 86 procent hoger was. Daarnaast zijn er ook mensen die andere ernstige gevolgen krijgen van ABA, zoals eetstoornissen, angsten en PNEA-aanvallen en zelfmutilatie, suïcidale gedachtes, pogingen tot suïcide.

Vergoed door overheid

De belangenorganisatie en de initiatiefnemers van de petitie willen dat de overheid de behandeling verbiedt. Ze willen in ieder geval dat de therapie niet wordt aangeboden en gefinancierd wordt door de overheid.

ABA wordt namelijk vaak vergoed door gemeentes en bij sommige zorgverzekering als alternatieve geneeswijze, zegt de LBVSO. Toch is niet iedereen het eens met een totaal verbod op de behandeling. Stefan de Graaf, gediplomeerd ABA-behandelaar, reageert in de Trouw dat hij de klachten herkent en geeft toe dat driekwart van de ABA-trainingen niet deugen.

"ABA betekent niet autistisch gedrag afleren, hoogstens reguleren, zodat je fladderen op sommige momenten kunt vermijden", vertelt hij aan de krant. "Om pesten te voorkomen bijvoorbeeld. Centraal hierbij staan de behoeften van het kind. Ik heb al bij het ministerie gepleit voor meer toezicht en voor een register met daarin alleen gediplomeerde professionals."

Beeld: NVA

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.