Terug

Volg Hart van Nederland

Dartstalent Sijbrands (14) timmert aan de weg: 'Als hij zo doorgaat, heeft hij een mooie toekomst'

nieuws

4 feb 2024, 21:18

Darter Sem Sijbrands (14) uit Heinkenszand won recent het eerste kwalificatietoernooi van JDC European Q-school. Hierdoor kwalificeerde hij zich voor de Advanced Tour van JDC (Junior Darts Corporation). Ook professionals zien zijn talent. "Als hij zo doorgaat, heeft hij een mooie toekomst".

Sem komt uit een echt dartsgezin. Vader Simon gooide vroeger op landelijk niveau zijn pijltjes tegen Raymond van Barneveld en Co Stompé en ook zijn oudere broer Demy (18) speelde al een jeugd-WK. Sem moest volgens zijn vader nooit wat van darten hebben en is daarom pas 2 jaar geleden ermee begonnen.

90-finish

Iedere dag is het jonge dartstalent wel een uur of twee bezig met trainen. Soms alleen, maar vaak ook samen met zijn vader en broer. "Het is dankzij hen dat ik ben begonnen met darts. Mijn broer is echt goed, want hij heeft zelfs al het Nederlandse jeugdteam gehaald. Ik zou het superleuk vinden om dit ook te kunnen bereiken", vertelt Sem aan Hart van Nederland.

Eerder gooide de zestienjarige Luke Littler hoge ogen op het WK darts door de finale te halen. Een prestatie waar de veertienjarige Sem alleen nog maar van kan dromen. Toch timmert de tiener uit Heinkenszand aardig aan de weg. Sem won in de finale van Event 1 met 6-5 van Moritz Linn uit Duitsland. Bij een stand van 5-5 gooide de jonge darter van Sportpub Goes een allesbeslissende 90-finish uit via triple 20 en dubbel 15.

Duur grapje

Dat Sem zich nu gekwalificeerd heeft voor de Advanced Tour van JDC belooft veel goeds. De JDC is de jongerenbond van de PDC, waar volwassen profspelers zoals Michael van Gerwen voor uitkomen. De Advanced Tour is een reeks van vier weekenden in Engeland. Tijdens die weekenden worden steeds vier toernooien gespeeld en kunnen er punten verdiend worden. "Om daaraan deel te mogen nemen is echt heel bijzonder, dus ik kijk er erg naar uit. Of we met het hele gezin zullen afreizen? Dat is nog afwachten, want het is best een duur grapje. Het zou mooi zijn als ik wat sponsoren zou kunnen vinden de komende tijd", aldus Sem tegen Hart van Nederland.

Sem gaat zeker proberen om zo ver mogelijk te komen met darts en is erg benieuwd hoe het zal gaan tijdens de Advanced Tour. Zijn ultieme droom is het WK Darts. Volgens Paul Engelbertink ,directeur Nederlandse Darts Bond kan alles, zolang "het talent, het doorzettingsvermogen en het mentale aspect er is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.