Terug

Volg Hart van Nederland

Darten steeds populairder onder jongeren: 'Als Luke Littler het kan op zijn 16de, kan ik het ook'

Sport

27 jan 2024, 10:00

Darten wordt steeds populairder in Nederland, mede dankzij de 17-jarige Engelsman Luke Littler. Deze jonge dartsensatie bereikte onlangs de WK-finale, waarmee hij niet alleen indruk maakte, maar er ook voor heeft gezorgd dat een steeds jongere generatie in Nederland de bullseye weet te vinden.

Op vrijdagavond begon de Dutch Darts Masters in Den Bosch, waar de grootste Nederlandse dartspelers, onder wie Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, de strijd met elkaar aangaan. Ook waren de twee finalisten van het WK aanwezig: winnaar Luke Humphries en Luke Littler.

Esther Dekkers, eigenaar van MC Dartshop in Steenbergen, ziet dat de dartsport steeds populairder wordt in Nederland, vooral onder jongeren. Tijdens het jaarlijkse WK darts is het erg druk in haar winkel.

Dit jaar valt op dat steeds meer jongeren in groepen naar de winkel komen, vaak specifiek voor de pijlen van het 17-jarige talent. Esther denkt dat jongeren denken: "Als Littler het kan op zijn 16de, kan ik het ook."

Geen oude mannensport meer

De groeiende populariteit van darten is niet alleen zichtbaar in dartshops, maar ook bij lokale dartverenigingen en dartcafés. Linda van Beijnhem, hoofdjeugdbegeleider van de Osse Darts Competitie, merkt op dat steeds meer jongeren lid worden van hun jeugdcompetitie. "Zowel jongens als meisjes tussen de 14 en 16 jaar sluiten zich aan, wat aantoont dat darten niet langer alleen een oude mannensport is", vertelt Linda.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Café-eigenaar Mike Bakchari in Woerden bevestigt dit: "Normaal is het al drukker in ons dartcafé rond december, maar nu zien we meer jongeren dan ooit die komen darten. Ik kan niet met zekerheid zeggen waardoor dat komt, maar ik denk dat het afgelopen WK een grote rol speelt".

Sociale media spelen ook een rol

Sociale media dragen ook bij aan de groeiende populariteit van de dartsport, vooral op platforms zoals TikTok. Daar spelen amateurdarters van over de hele wereld tegen elkaar en livestreamen hun wedstrijden, zodat iedereen kan meegenieten. Deze streams worden vaak goed bekeken.

En daardoor wordt de sport alleen maar nog populairder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.