Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen blijft vrijwel gelijk: 9719 meldingen

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen blijft vrijwel gelijk: 9719 meldingen

Milieu en Gezondheid

30 dec 2020, 23:32

Nederland zit middenin een lockdown van vijf weken. Oud en nieuw vieren we dit jaar dan ook anders dan anders. Ondertussen blijft het aantal ziekenhuisopnames gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 9.719, dat zijn er 219 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.817, dat zijn er 113 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 713, dat zijn er 11 meer dan op woensdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 19:21 - Ministers: tientallen honden en katten in Nederland hadden corona

Enkele tientallen honden en katten in Nederland hebben sinds juli dit jaar corona gehad. Dat schrijven ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer, na onderzoek naar corona onder verschillende diersoorten. Het zou gaan om ruim dertig katten en meer dan twintig honden. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door hun baasjes. Ook zijn er enkele dieren bij de dierenarts getest die voor zover bekend geen contact hadden met coronapatiënten, maar wel antistoffen hadden. De aanwezigheid daarvan duidt op een eerdere besmetting. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat dieren mensen hebben besmet.

Update 18:23 - 'Britse variant' bij vier verpleegkundigen Amsterdam UMC

Bij vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC is de 'Britse variant' van het coronavirus vastgesteld, meldt het ziekenhuis op de eigen site. Het zijn volgens het bericht medewerkers van de afdeling orthopedie/traumatologie op de locatie AMC. Van vier andere besmette verpleegkundigen daar is het nog onduidelijk of ze de Britse variant hebben opgelopen. Er zijn geen patiënten van deze afdeling met de variant besmet.

Update 17:43 - Vereniging ziekenhuizen waarschuwt voor 'ongekende noodsituatie'

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ, Ad Melkert, vreest een "ongekende noodsituatie" en roept kabinet en Tweede Kamer andermaal op om "op zo kort mogelijke termijn" vaccinaties tegen corona beschikbaar te stellen aan bepaalde groepen zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. "Nederland bevindt zich al over de grens van de beschikbare capaciteit voor noodzakelijke zorgverlening", zegt hij. De prik voor het zorgpersoneel in de ziekenhuizen is daarom een "topprioriteit".

Update 17:17 - AOb: Neem zorgen over terugkeer naar scholen serieus

Onderwijsbond AOb dringt er bij het kabinet op aan de zorgen van het schoolpersoneel over de terugkeer na de vakantie van bepaalde groepen leerlingen serieus te nemen. Het praktijkonderwijs gaat ondanks de lockdown bijvoorbeeld alweer door, net als het voortgezet speciaal onderwijs, aldus de bond. Ook lessen voor examenleerlingen en de schoolexamens voor leerlingen in het voorexamenjaar worden voortgezet. "Er is veel onrust door de stijging van het aantal besmettingen, de nieuwe variant, of er nog plaats is in de ziekenhuizen en de onduidelijkheid hierover", aldus AOb-bestuurder Jelmer Evers.

Update 17:02 - Kabinet scherpt testbeleid kinderen tot en met 12 jaar aan

Het kabinet gaat het testbeleid voor kinderen tot en met 12 jaar aanscherpen, schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder donderdag adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om deze maatregel te nemen. Het plan wordt "zo spoedig mogelijk" uitgewerkt.

Update 16:08 - Basisscholen en kinderopvang gaan niet open voor 18 januari

De basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot ten minste 18 januari, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Redenen voor de beslissing zijn "de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus". Basisscholen en kinderopvang blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen. Het kabinet besloot dat donderdag, na advies van het Outbreak Management Team (OMT). Toen twee weken geleden de lockdown werd afgekondigd, zou op verzoek van D66 en GroenLinks in de kerstvakantie worden gekeken of het aantal positieve tests genoeg zou dalen om scholen eerder weer open te laten gaan. Lees hier verder.

Update 15:35 - Meer dan 2800 coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw fors toegenomen. Op oudejaarsdag behandelen de ziekenhuizen 2817 patiënten vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 113 meer dan op woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vooral op verpleegafdelingen wordt het steeds drukker. Die behandelen nu 2104 coronapatiënten, 102 meer dan op woensdag. Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares steeg met 11 naar 713. In totaal hebben de ziekenhuizen nog ongeveer 2100 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares over, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere klachten. Dat komt neer op ongeveer twintig bedden per ziekenhuis.

Update 15:20 - Aantal coronagevallen blijft vrijwel gelijk: 9719 meldingen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er 9719 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen bijna 9500 de dag ervoor. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 64.500 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld ruim 9200 gevallen per dag. De week ervoor kreeg het RIVM ruim 80.000 positieve tests. Het is nog niet duidelijk of de daling op weekbasis komt doordat de lockdown van twee weken geleden begint te werken, of doordat minder mensen zich hebben laten testen vanwege de kerstdagen en de jaarwisseling.

Update 14:08 - Klaver: Regering, luister naar oproep van Gommers en Kuipers

Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver roept de regering op om ziekenhuizen maandag al te laten beginnen hun personeel te vaccineren tegen het coronavirus. IC-chef Diederik Gommers en ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers deden woensdagavond die oproep in Nieuwsuur. "We moeten huisartsen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen en ic-personeel zo snel mogelijk vaccineren. Het liefst maandag al beginnen", zei Gommers toen. Klaver heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van die oproep. Op Twitter schrijft Klaver: "Regering: luister naar de oproep van Gommers en Kuipers! Ziekenhuizen willen aanstaande maandag beginnen met vaccineren van hun personeel. Weiger hen niet de toegang tot het vaccin. Anders gaat het kabinet dinsdag een zwaar debat tegemoet." Minister Hugo de Jonge liet eerder weten dat hij niet voor maandag op de oproep zou terugkomen.

Update 14:03 - Vier op tien Nederlanders verliezen vertrouwen in vaccinatieprogramma door late start

Voor 38 procent van de Nederlanders is het vertrouwen afgenomen in het vaccinatieprogramma door de late start. Waar alle andere landen in de Europese Unie al zijn begonnen met vaccineren tegen het coronavirus, kan ons land op zijn vroegst op 8 januari beginnen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.500 respondenten. "Het komt zo stuntelig over allemaal," reageert een van de deelnemers. "Ze hebben hun zaakjes nog steeds niet op orde," reageert iemand anders. Lees hier verder.

Update 13:51 - 'Zwemscholen, zwemverenigingen en zwembaden op omvallen'

Veel zwemscholen, zwemverenigingen en zwembaden staan op omvallen. Om de veiligheid van kinderen in en rondom het water te kunnen blijven garanderen in Nederland is steun vanuit de overheid nodig. Dat stelt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) na de derde gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. Volgens voorzitter Shiva de Winter zijn de geldende steunpakketten vanuit de overheid "bij lange na niet voldoende en vele kijken richting het einde van hun kunnen. Het massaal omvallen van zwemscholen en zwemlesaanbieders zou een regelrechte nationale ramp betekenen voor het zwemonderwijs. Het onbegrip is extreem groot dat de huidige zwembranche zwijgt en het in stilte laat gebeuren." De NSWZ heeft een brief gericht aan zwemscholen en zwembaden in Nederland en roept hen op de krachten te bundelen, informatie te delen en als één naar het ministerie van VWS te stappen en het belang van steun voor de branche aan het licht te brengen. De NSWZ stapte eerder dit jaar ook al naar het ministerie om een stem in de onderhandeling te krijgen en aandacht te vragen voor de problematiek in het zwemonderwijs.

Update 10:54 - Burgemeester Valkenswaard vreest rellen, extra cameratoezicht

Gemeente en politie vrezen tijdens de jaarwisseling rellen in Valkenswaard. Om die reden besluit de gemeente tot extra cameratoezicht. Dat maakt de gemeente donderdag bekend. Volgens burgemeester Anton Ederveen dreigen er ernstige verstoringen van de openbare orde. Hij vreest dat een groep jeugdigen met zwaar vuurwerk voor onrust gaat zorgen en vernielingen gaat plegen. Dat zou zijn gebleken uit onderzoek door de politie.

Update 10:50 - Geen feestje rond Postcodekanjer vanwege corona

De bekende kanjertruck van de Nationale Postcode Loterij blijft voor het eerst in zijn bestaan op nieuwjaarsdag in de garage. Normaal gesproken worden op 1 januari de winnaars van de miljoenenprijs bekendgemaakt en gaan veel mensen de straat op, maar de loterij zegt ieder risico op verspreiding van het coronavirus te willen voorkomen. Daarom ziet de organisatie deze keer op 1 januari af van de feestelijke activiteiten rond de verdeling van de Postcodekanjer, die dit jaar 54,9 miljoen euro bedraagt. Op 1 januari 2021 vindt onder toezicht van de notaris de trekking plaats op alle loten die in december 2020 meespelen. Zoals gebruikelijk maakt de loterij kort na de trekking bekend waar alle prijzen gevallen zijn, alleen de bekendmaking van de winnende postcode van de PostcodeKanjer schuift op naar een later tijdstip.

Update 10:06 - Elf militairen aan de slag bij verpleeginstelling in Enschede

Elf militairen worden ingezet bij verpleeginstelling Liberein in Enschede om het personeel daar te ondersteunen. Dat heeft Defensie donderdag bekendgemaakt. Een bestuurder van Liberein deed woensdag in dagblad Tubantia zijn beklag over de mensen die worden gestuurd. Slechts een deel van hen is medisch geschoold, aldus Dick Ten Brinke. Defensie erkent dat van de elf militairen, er maar vier een BIG-registratie hebben. Dat is het register waar dertien medische beroepsgroepen, waaronder verpleegkundigen, zich in moeten registreren. Maar, zegt een woordvoerder, de anderen kunnen wel bepaalde, simpele medische handelingen uitvoeren. Een deel van hen heeft een medische mbo 3-opleiding gevolgd. De rest heeft een interne opleiding bij Defensie gevolgd en zijn zogenoemde gewondenverzorgers. Zij kunnen hand- en spandiensten verrichten en zo verpleegkundigen assisteren. Eerder deze week werd ook al in zorginstellingen in Groningen en Gelderland defensiepersoneel ingezet. Uit deze regio’s klonken de afgelopen week de meest urgente roepen om hulp. Ook in die instellingen wordt een mix van mensen ingezet zoals in Enschede. https://twitter.com/Defensie/status/1344570183898304512

Update 06:33 - Van Dissel: vanaf medio februari versoepelingen mogelijk

RIVM-baas Jaap van Dissel denkt dat versoepelingen van de coronamaatregelen pas in februari mogelijk zijn, als begonnen is met het voor de tweede keer inenten van mensen. Hij zegt in het AD liever geen uitspraak te doen over of dit de laatste lockdown is waar Nederland mee te maken krijgt, omdat "dat weer een heel eigen leven" gaat leiden. Maar hij waagt zich wel aan een voorspelling wanneer de huidige lockdown langzaam kan worden beëindigd. "Komend jaar wordt wel een belangrijk jaar, waarin veel kan veranderen. Inmiddels hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders de infectie doorgemaakt, die hebben een vorm van immuniteit voor enige tijd, nemen we aan. Begin januari gaan we beginnen met vaccineren, een tweede dosis volgt dan medio februari. Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk door de groepen die ingeënt zijn", aldus Van Dissel. "Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown", zegt hij in de krant.

Update 06:14 - Hulpverleners gespannen over verloop jaarwisseling

Politie, brandweer, ambulancediensten en burgemeesters hebben zich maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle bestuurders en hulpverleners zijn gespannen over het verloop van de nacht van donderdag op vrijdag. Mede vanwege het vuurwerkverbod en de andere coronamaatregelen kan het uit de hand gaan lopen. "Het is onvoorspelbaar", aldus korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie. Eén ding staat vast: geweld tegen hulpverleners wordt nog minder dan anders getolereerd. Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zijn de kerstdagen in het land rustiger verlopen dan normaal. Maar hij sluit niet dat dat "stilte voor de storm" is. "Het kan zijn dat agressie over coronamaatregelen en beperkingen er tijdens de jaarwisseling uitkomt", zei hij. Afgesproken is dat handhaven van de openbare orde tijdens de jaarwisseling op de eerste plaats komt, direct gevolgd door optreden tegen geweld tegen hulpverleners. Veel burgemeesters hebben hun inwoners in de afgelopen dagen nog eens op het hart gedrukt om thuis te blijven, mede omdat de zorg al zwaar overbelast is. De politie zal optreden tegen het afsteken van vuurwerk, wat dit jaar helemaal verboden is, en tegen te grote groepen bij elkaar, inclusief illegale feesten. Er zullen meer agenten en handhavers op straat zijn dan in andere jaren, als de jaarwisseling ook al geldt als een hoogrisico-evenement.

Update 05:51 - 'GGD'en kregen pas begin december opdracht tot vaccineren'

Het starten met vaccineren in Nederland had vlotter gekund, stelt Maarten Tanis, verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma binnen de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hij geeft in een interview in NRC tevens aan dat de GGD'en pas "begin december" opdracht hebben gekregen van het ministerie van Volksgezondheid om direct te helpen met inenten. Dat gebeurde nadat van strategie werd veranderd. "Eerst was de strategie dat de kwetsbaren gevaccineerd zouden worden door arbo- of instellingsartsen", zegt Tanis in de krant. Vanwege de koelfaciliteiten die nodig zijn om de vaccins van Pfizer te kunnen bewaren, bleek die aanpak onhandig. "Daarom heeft het ministerie ervoor gekozen eerst de zorgmedewerkers in te enten op centrale locaties en de GGD die opdracht te geven. We weten nu zo’n drie à vier weken van deze opdracht." "Dat is de werkelijkheid waar wij mee te maken hebben", aldus Tanis. De GGD'en gingen ervan uit pas veel later aan de beurt te zijn. "We zouden aanvankelijk in augustus beginnen met de gezonde groep tot zestig jaar oud; de laatste fase van de vaccinatiecampagne. We hielden er al wel rekening mee bij te moeten springen en wilden daar eind januari, begin februari klaar voor zijn. Het is dus naar voren getrokken." Waar in andere EU-landen al begonnen is met het vaccineren, wordt in Nederland op 8 januari de eerste prik gezet.

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. In het weekend zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.