Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Nieuwe variant coronavirus gevonden bij persoon in regio Rijnmond

LIVEBLOG | Nieuwe variant coronavirus gevonden bij persoon in regio Rijnmond

Milieu en Gezondheid

25 dec 2020, 08:00

Nederland viert dit jaar een sobere Kerst in kleine kring. Het land zit vijf weken op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondertussen gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 11.550, dat zijn er 21 meer dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.297, dat zijn er 5 minder dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 593, dat zijn er 3 meer dan op donderdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 19:09 - Nieuwe variant coronavirus gevonden bij persoon in regio Rijnmond

De nieuwe variant van het coronavirus is bij ten minste één persoon in de regio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD Rotterdam-Rijnmond na berichtgeving in het AD. Het is, voor zover bekend, de derde Nederlander die besmet is met de gemuteerde en daardoor besmettelijkere variant van het coronavirus. De GGD doet nog onderzoek en kon geen verdere informatie geven over hoe de patiënt besmet is geraakt. Dinsdag werd bekend dat twee mensen uit de regio Amsterdam de nieuwe coronavariant hebben opgelopen. Er wordt ook nog uitgezocht hoe zij besmet zijn geraakt met het virus.

Update 18:56 - Veelgebruikte sneltest minder betrouwbaar dan gedacht

Als je je laat sneltesten en een negatieve uitslag krijgt, lijkt de kans groter dan gedacht dat je tóch corona hebt. Een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt mist 40 procent van de coronagevallen, komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat meldt de NOS. "Ik ben geschrokken", zegt arts-microbioloog Maurine Leversteijn-Van Hall, die bij het onderzoek betrokken was. "Mensen laten zich massaal testen en denken bij een negatieve uitslag dat ze geen Covid-19 hebben. Dat is niet correct." Het gaat om antigeensneltests van farmaceut Abbott. Die worden aangeboden op verschillende GGD-locaties, en zijn alleen gisteren al 4000 keer gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van de sneltests van de Amerikaanse fabrikant.

Update 16:00 - Duizend mensen wachten nog op uitslag coronatest door storing

Door een storing bij het coronatestlab zijn nog zeker duizend mensen in afwachting van hun testuitslag. Het laboratoriumonderzoek van hun testen moet opnieuw worden gedaan. Dat bevestigt woordvoerder Sonja Kloppenburg van GGD GHOR vrijdag aan Hart van Nederland. Van de groep werden 200 mensen op 22 december al getest. De overige 800 mensen werden woensdag getest. De geteste personen komen uit de provincies Brabant en Limburg. Naar verwachting krijgen zij allemaal nog voor 19:00 uur vanavond de uitslag van hun coronatest.

Update 15:53 - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, is licht afgenomen. Vrijdag gaat het om 2297 patiënten, vijf minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen, buiten de intensive care, liggen nu 1704 coronapatiënten, acht minder dan een dag eerder. Op de intensive cares liggen 593 coronapatiënten, drie meer dan donderdag. Zeven van hen liggen op een ic in Duitsland, een meer dan de dag ervoor.

Update 15:21 - Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft vrijwel gelijk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.550 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ongeveer even veel als het instituut er donderdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 11.529 positieve testresultaten gemeld. Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 97 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 89. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen. Lees hier verder.

Update 12:48 - Leger ingezet bij bestrijding corona-uitbraak in verzorgingshuis De Gelderhorst

Het leger wordt ingezet in verzorgingshuis de Gelderhorst in Ede. Defensie moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. In een week tijd zijn daar inmiddels 11 bewoners overleden. In het tehuis voor dove ouderen hebben nog slechts 18 bewoners géén klachten. Een groot deel van het personeel zit zelf ziek thuis. Het is niet makkelijk om mensen te vinden die de kwetsbare doelgroep voor kunnen verzorgen. Daarom wordt nu een beroep gedaan op het leger. Lees hier verder.

Update 07:17 - GGD noteert bijna twee keer zoveel coronatesten voor kerst

De dagen voor kerst was het veel drukker dan normaal in de teststraten. Dat vertelt het hoofd Infectieziekten van de GGD, Yvonne van Duijnhoven tegen AT5. ''Denk niet dat je het met een negatieve test wel even wat ruimer kunt nemen.'' Normaal ligt het aantal testen per dag rond de 3.500, de dagen voorafgaand aan kerst waren dat er zo'n zesduizend. Van Duijnhoven vermoedt dat veel mensen, ook zonder klachten, graag wat extra zekerheid voor de feestdagen willen: ''Ik vrees dat er inderdaad mensen zijn die zo denken.'' Van Duijnhoven vervolgt: ''Maar het is heel belangrijk dat mensen niet denken, met een negatieve test dat je geen corona hebt. Je kan nog al wel besmet zijn, maar zo weinig virus hebben op het moment van de test dat het nog niet gevonden wordt. Maar als je dan een dag later aan de kerstdis aanschuift en inmiddels dat virus zich lekker aan het vermenigvuldigen is, kan je gewoon besmettelijk zijn voor anderen.''

Update 06:41 - Ook met kerst houdt corona Caribische eilanden bezig

De verspreiding van Covid-19 houdt de bewoners van de Caribische eilanden van het Koninkrijk nog steeds erg bezig. Zo kunnen Arubanen kerst vieren met familie. Maar de overheid benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet houden. Donderdag waren er dertig nieuwe coronabesmettingen op Aruba, op vrijdag waren er dat 29. Tegelijkertijd herstelden in die twee dagen 34 personen. Daarmee is het aantal actieve besmettingen op 179 uitgekomen. Een fractie van de ruim 1800 besmettingen die er in september waren. Maar toch blijft het eiland alert. Op Aruba zijn 47 coronapatiënten overleden. Op Curaçao gelden al enige tijd strenge coronamaatregelen, met onder meer een avondklok en een alcoholverbod in restaurants en bars. Vrijdag zijn er op Curaçao 48 nieuwe gevallen bij gekomen, tegelijkertijd zijn er 45 coronapatiënten hersteld. In totaal zijn er nu 1657 actieve besmettingen geregistreerd. Op Curaçao zijn twaalf besmette personen overleden. Bewoners zijn zich ervan bewust dat bij een nieuwe stijging een lockdown dreigt. Op Sint-Maarten zijn vrijdag vijftien nieuwe besmettingen geregistreerd en zijn er in totaal 121 actieve besmettingen. Sinds maart zijn er 26 mensen overleden. Het gaat op Sint-Maarten niet om hoge aantallen, maar toch zijn regering en bewoners erg bewust van het feit dat er nog steeds dagelijkse nieuwe besmettingen plaatsvinden; een stijging kan tot nieuwe maatregelen leiden. Op de BES-eilanden is het aantal besmettingen erg laag. Vrijdag kende Bonaire drie besmettingen, Sint Eustatius één, Saba is al lang gevrijwaard van coronabesmettingen. De eilanden kennen strenge regels voor bezoekers. Vanwege de grootte van de eilanden - Bonaire kent ruim 20.000 inwoners, Sint Eustatius ruim drieduizend en Saba iets meer dan tweeduizend - zijn bewoners heel bewust van het gevaar. Een kleine stijging kan direct nieuwe maatregelen tot gevolg hebben.

Update 05:55 - België eist negatieve coronatest bij grenscontroles

Nederlanders en andere buitenlanders die vanaf eerste kerstdag naar België gaan, moeten een negatieve uitslag van een coronatest kunnen tonen. Er zijn daarvoor speciale grenscontroles. De uitslag mag niet ouder zijn dan twee dagen. De maatregel is ingesteld om te voorkomen dat buitenlanders in België gaan shoppen omdat daar de winkels nog wel open zijn. In onder meer Nederland zijn de niet-essentiële winkels gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. België vreesde vorig weekend een toestroom van Nederlanders die vlak voor de kerst daar nog cadeautjes wilden inslaan. Grote drukte in populaire winkelsteden als Antwerpen en Knokke bleef echter uit.

Update 04:58 - Koning houdt kersttoespraak vanuit Chinese Zaal

Koning Willem-Alexander houdt zijn traditionele kersttoespraak deze eerste kerstdag vanuit de Chinese Zaal van paleis Huis ten Bosch. De vooraf opgenomen boodschap is om 13.00 uur te zien op onder andere NPO 1, NPO 2 (met gebarentolk), RTL 4 en SBS 6 en is te beluisteren op NPO Radio 1. Het is de tweede keer dat Willem-Alexander zijn kerstrede uitspreekt vanuit zijn woonpaleis. Vorig jaar koos hij voor de hal van Huis ten Bosch. Op sociale media werd dinsdag een foto verspreid van de opnames enkele dagen geleden. Daarop is te zien dat er rekening is gehouden met de coronamaatregelen. Een van de twee cameramannen draagt duidelijk zichtbaar een mondkapje. De kersttoespraak is de meest persoonlijke die de koning houdt. Vorig jaar zei Willem-Alexander dat mensen niet te veel moeten streven naar geluk. De jongere generatie gaf hij mee dat verdriet en tegenslagen bij het leven horen. Deze kerstboodschap trok opgeteld anderhalf miljoen kijkers.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.