Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Eerste megalab voor analyse tienduizenden coronatests geopend

LIVEBLOG | Eerste megalab voor analyse tienduizenden coronatests geopend

Politiek

10 dec 2020, 06:00

Nederland blijft voorlopig in de 'gedeeltelijke' lockdown. Versoepelingen van de maatregelen zitten er wat het kabinet betreft niet in zolang de besmettingscijfers blijven stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 8.793, dat zijn er 2.193 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.648, dat zijn er 36 minder dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 469, dat zijn er 4 minder dan op woensdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 16:06 - Eerste megalab voor analyse tienduizenden coronatests geopend

Nederland heeft eindelijk een megalab dat op grote schaal coronatesten kan analyseren. In de nieuwe vestiging van Eurofins in Rijswijk, die donderdag officieel werd geopend door burgemeester Bas Verkerk, kunnen dagelijks 35.000 PCR-testen worden geanalyseerd. Dat zijn de gangbare coronatesten die massaal door de GGD worden gebruikt. De capaciteit moet op korte termijn nog verder worden opgevoerd tot 55.000. Het lab in Rijswijk is het eerste zogeheten Hoog Volume Laboratorium (HVL) van Nederland. Het voert de testanalyses uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. "Het lab is zo ingericht dat er op verzoek nog grotere volumes verwerkt kunnen worden", meldt het bedrijf. De vestiging van Eurofins is ook toegerust voor andere testen op het gebied van gezondheid, voeding en milieu. Ook zijn de ruim tachtig machines bruikbaar voor bijvoorbeeld forensisch onderzoek. In ongeveer negen weken tijd is het laboratorium, ongeveer ter grootte van twee grote supermarkten, uit de grond gestampt. Bestuurder van Eurofins Jacob Olie zegt dat dit een "enorme uitdaging" was. In het lab werken nu al 135 mensen. Dat aantal zal nog iets toenemen naarmate het bedrijf de activiteiten uitbreidt. De test- en laboratoriumcapaciteit was tijdens de coronacrisis lange tijd een groot probleem in Nederland. Maandenlang was de lijn van de overheid om alle testen in Nederlandse labs te laten analyseren. In de zomer kwam daar verandering in en werden testen naar labs in Duitsland gestuurd om het resultaat te bepalen. Dat gebeurt nog steeds. Later was zelfs Abu Dhabi in beeld om testen naartoe te sturen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Update 14:43 - Lagere schooladviezen omdat eindtoets door corona niet doorging

Leerlingen uit groep 8 kregen het afgelopen schooljaar gemiddeld een lager definitief advies voor de middelbare school dan voorgaande jaren, omdat de eindtoets door corona niet doorging. Vooral kinderen uit armere gezinnen of kinderen met een migratieachtergrond zijn hierdoor geraakt, schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Ook hebben meisjes er meer last van gehad dan jongens. Normaal gesproken kunnen basisscholen hun schooladvies bijstellen als de leerling beter scoort bij de eindtoets dan verwacht. Die mogelijkheid was er dit jaar dus niet. In vorige jaren gebeurde die bijstelling bij zo'n 8 procent van de leerlingen, aldus het Centraal Planbureau (CPB). Eerder dit jaar zei het CPB al dat mogelijk 14.000 leerlingen een te laag advies krijgen als de eindtoets wegvalt. Middelbare scholen kunnen er wel voor kiezen leerlingen alsnog hoger te plaatsen. Slob riep hen ook op leerlingen dit jaar het voordeel van de twijfel te geven. Vooral kinderen uit rijkere en meer hoogopgeleide gezinnen profiteerden hiervan, terwijl achterstandskinderen ook hier vaker buiten de boot vielen. De minister heeft middelbare scholen gevraagd brugklassers en tweedeklassers goed te blijven volgen en te helpen bij achterstanden.

Update 14:38 - Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen iets gedaald

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag weer wat gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1648 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 36 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1179 op de verpleegafdelingen, 32 minder dan woensdag. Op de intensive care liggen 469 coronapatiënten, een afname van 4 patiënten vergeleken met het voorgaande etmaal. Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur veertien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie vier ic-patiënten.

Update 14:25 - Enorme stijging aantal nieuwe coronagevallen: bijna 8800 in één dag

Het aantal coronagevallen neemt fors toe. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8.793 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het hoogste aantal sinds 31 oktober. Op woensdag meldde het RIVM bijna 6.600 nieuwe gevallen. Lees hier meer

Update 14:00 - Een kwart minder operaties in ziekenhuizen door corona

Nederlandse ziekenhuizen kunnen vanwege de behandeling van coronapatiënten op dit moment ruim een kwart minder operaties uitvoeren dan zij onder normale omstandigheden doen, maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend. In sommige regio’s, in Zuid-Holland, Twente en een deel van de Achterhoek, is ruim een derde van de operatiecapaciteit afgeschaald. In vier regio’s geeft de helft van de ziekenhuizen aan dat zij niet meer in staat zijn om de minder urgente planbare zorg te leveren. Het gaat om Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en een deel van de Achterhoek. "In de overige regio’s geven de meeste ziekenhuizen aan dat deze nog wel deels beschikbaar is", aldus de NZa. Volgens de Zorgautoriteit is de acute en semi-acute zorg landelijk nog wel voldoende toegankelijk. "Ook de kritisch planbare zorg - de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om blijvende gezondheidsschade en verloren levensjaren te voorkomen - is in alle regio’s nog beschikbaar", stelt de Zorgautoriteit. Wel geven sommige ziekenhuizen aan daar nog maar deels plek voor te hebben.

Update 13:26 - GGD richt grote coronatestlocatie in op TT Circuit Assen

Op het TT Circuit in Assen komt een grootschalige coronatestlocatie. De GGD Drenthe meldt dat de locatie in de loop van deze maand wordt geopend. In eerste instantie telt die zes teststraten, maar dat wordt verder uitgebouwd tot zestien. Als de locatie is voltooid, kunnen er 2200 mensen per dag worden getest. De GGD gaat op het circuit zowel de gangbare PCR-testen als de snelle antigeentesten inzetten. "Ook kunnen er eventueel andere testen worden afgenomen en kan de accommodatie ingezet worden voor vaccinatie", voegt de gezondheidsdienst eraan toe. Afgenomen monsters van de antigeentesten worden ter plaatse geanalyseerd, zodat mensen die zich laten testen snel een uitslag krijgen. Die krijgen ze overigens niet ter plaatse, maar enkele uren later via internet. Het circuit is goed bereikbaar door de directe ligging aan de snelweg A28. Directeur Peter Oosterbaan van het TT Circuit drukt zich in de bekendmaking uit in racetermen: "Ik hoop dat we gezamenlijk de finish van deze moeilijke periode snel in zicht krijgen", zegt hij. Het is de bedoeling dat het jaarlijkse motorspektakel TT in 2021 doorgaat.

Update 11:27 – 'Vermeld coronaprik in medicatiedossier'

De zorgverleners die straks prikken geven tegen Covid-19, zouden de naam van het vaccin en het nummer van de levering waaruit de injectie komt, moeten opnemen in de medicatiedossiers van de mensen die gevaccineerd worden. De overheid werkt nu nog aan een speciaal registratiesysteem voor de coronaprikken, maar de gewone medicatieregistratie is er geknipt voor. Dat zegt Tjalling van der Schors, bestuurslid van de European Association of Hospital Pharmacists, na een bericht in de NRC. Van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hoeft omwille van de snelheid niet ieder flesje een scancode te krijgen, maar wel elke doos. Daarin zitten nu, in elk geval bij Pfizer in Groot-Brittannië, honderden flesjes. Bij andere merken zal het om andere hoeveelheden gaan. Een scancode per flesje zou wel zeer gewenst zijn, aldus Van der Schors. "Er komen meerdere vaccins op de markt. Iedereen wordt twee keer gevaccineerd. Je moet echt twee keer hetzelfde vaccin krijgen. Dus niet de eerste keer Pfizer en de tweede van Moderna of een ander merk." Een zo grondig mogelijke registratie is in elk geval van doorslaggevend belang. "Ik ben ervan overtuigd dat de vaccins veilig zijn als ze officieel toegelaten worden", aldus Van der Schors. Maar mocht het toch nodig zijn, dan moeten de scancodes van die vaccins in de dossiers van de ontvangers staan, stelt hij, zodat deze mensen snel te vinden zijn. Omgekeerd is die levering dan weer goed op te sporen als er bijvoorbeeld ongewenste reacties ontstaan. Mochten mensen nog geen medicatiedossier hebben, is het volgens Van der Schors "een fluitje van een cent" om er één aan te maken. De apotheken, de openbare en die in de ziekenhuizen, werken er dagelijks mee. Het zou daarom aanbeveling verdienen om prikstations in te richten in samenwerking met apotheken, zegt hij.

Update 08:33 – Denktank: 'Laat kwetsbare groepen door coronacrisis niet onderaan de arbeidsmarkt bungelen'

Sommige groepen worden harder getroffen door de coronacrisis dan anderen. Zoals jongeren die net begonnen zijn met werken en mensen met een arbeidsbeperking of een migratieachterstand. Zij stonden al met 2-0 achter en dat dreigt door de crisis erger te worden. De Denktank Coronacrisis roept op: "Neem iedereen mee, ook de achterhoede". Daarom komt de denktank, bestaande uit onder anderen UWV, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Onderwijsraad, met het kennisdocument Neem iedereen mee: Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Daarin staan zeven aanbevelingen om te voorkomen dat die kwetsbare groepen het nóg moeilijker krijgen. Lees hier verder.

Update 07:41 – 'Ongestoorde kerstvakantie nodig voor personeel onderwijs'

Een ongestoorde kerstvakantie is broodnodig voor personeel in het onderwijs om de hoge werkdruk vol te houden. Dat stelt CNV Onderwijs. De vakbond reageert ermee op signalen van het kabinet dat geen enkele maatregel op voorhand wordt uitgesloten om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. CNV Onderwijs vreest voor een verlenging van de kerstvakantie of dat landelijk digitaal onderwijs wordt opgelegd in de eerste schoolweek van januari. "Het is een volstrekte no-go om in of net voor de kerstvakantie, die op 19 december begint, alsnog met maatregelen te komen die voorbereidingen vergen waar schoolleiders en docenten hun vakantie voor moeten onderbreken", aldus Daniëlle Woestenberg van CNV. "Eerder dit jaar gebeurde dat al met de meivakantie. Onderwijspersoneel heeft de in de cao vastgelegde kerstvakantie broodnodig om weer op te laden." Volgens de bond is de werkdruk in het onderwijs sinds corona sterk toegenomen. Ruim 90 procent van de leden van CNV Onderwijs uit het voortgezet onderwijs gaf in een recent ledenonderzoek aan nu een hogere werkdruk te ervaren. Bij schoolleiders ligt dit percentage zelfs op 95 procent.

Update 06:24 – Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland in een etmaal is vastgesteld, is verder gestegen naar een nieuw recordaantal. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 23.679 nieuwe besmettingen gemeld. Woensdag meldde het RKI 20.815 nieuwe gevallen, een forse toename ten opzichte van dinsdag, toen er 14.054 nieuwe besmettingen werden gemeld. In totaal is het coronavirus nu bij 1.242.203 personen in Duitsland vastgesteld. Het dodental is in de afgelopen 24 uur met nog eens 440 toegenomen. Woensdag werd een recordaantal van 590 sterfgevallen in een etmaal gemeld. In totaal zijn in Duitsland nu 20.372 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Update 06:14 – Economen Rabobank: tweede dip door corona minder schadelijk

De tweede golf aan coronabesmettingen is voor de Nederlandse economie veel minder schadelijk dan de eerste periode van lockdowns. Hoewel sectoren als de horeca en toerisme hard geraakt zijn, hielden huishoudens hun uitgaven beter op peil dan in het voorjaar, stelt Rabobank in een nieuwe prognose. De eerder gevreesde daling van huizenprijzen is volgens kenners van de bank ook van de baan. De bank rekent er nu op dat het bruto binnenlands product (bbp) in heel 2020 met 4,2 procent krimpt, tegenover de 5,7 procent krimp die in oktober werd voorspeld. Het duurt wel langer dan een jaar voordat de economie zich volledig heeft hersteld, met 2,4 procent groei in heel 2021.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.