Terug

Volg Hart van Nederland

Al ruim 11.000 euro opgehaald na 'carbidakkefietje' Joure

112

3 jan 2021, 09:09

Een spontane actie om geld in te zamelen voor de daders van een carbidschietincident in Joure heeft al ruim 11.000 euro opgeleverd. Bij het incident liep onder meer een hotel enorme schade op. De twaalf mannen hebben zichzelf gemeld bij de politie en hebben volgens Omrop Fryslân gezegd de schade te willen vergoeden. Dat blijkt aan te slaan bij nu al bijna vijfhonderd gulle gevers. "Super dat jullie je hebben gemeld, ben zelf ook jong geweest", en "Trots op de mannen die staan voor hun daden", melden enkele donoren. De crowdfundingsactie werd zaterdag opgezet onder de noemer 'carbid akkefietje'. Wie erachter zit, is onbekend.

Per ongeluk

De twaalf mannen (20 tot 27 jaar) meldden zich vrijdag bij de politie en hebben verklaard dat het per ongeluk is gebeurd. Het carbidkanon dat zij op oudejaarsavond meesleepten ging te vroeg af. Dat gebeurde bij een hotel dat door de klap enorme schade opliep. Alle ramen sneuvelden, andere panden raakten ook beschadigd en er ontstond een grote chaos. De eigenaars van het hotel, toch al gedupeerd door de coronacrisis, zijn zwaar aangeslagen. Volgens hotelier Ardi Anker ging het niet per ongeluk: “Leugens!”, vertelde Anker eerder tegen Hart van Nederland. “Dit was een doelbewuste actie. Op camerabeelden zie je mensen uitstappen en de telefoons pakken om alles goed te filmen. Het was zeker geen ongeluk.” Lees ook: Ongeloof bij eigenaar door carbidkanon vernield hotel Joure: 'Een grote chaos' De twaalf mannen zijn verhoord en mochten daarna naar huis, in afwachting van verdere stappen. De politiewoordvoerster kon zaterdag niet bevestigen dat de verdachten aanbieden de schade te vergoeden. Die loopt volgens de hoteleigenaars in de tienduizenden euro's. Anker is de komende dagen nog druk in de weer om alle schade te inventariseren. “Alle schade zal vergoed moeten worden. Honderd procent. En dan hebben we het nog niet over de emotionele schade. Want ik merk aan mezelf dat de impact psychisch ook erg groot is.”

'Vervelende inschattingsfout'

De crowdfundingsactie gaat vergezeld van deze mededeling: "Na een vervelende inschattingsfout willen we de jongens die zichzelf hebben gemeld en staan voor de schade een hart onder de riem steken!! Elke weekend word er door het hele land van alles vernield en niemand is thuis.. deze jongens wel." Lees ook: Carbidkanon Joure wordt vernietigd, dorpelingen beginnen inzamelingsactie voor gedupeerde hotelier Buurtgenoten zijn dit weekend ook begonnen aan een inzamelingsactie, zij zamelen geld in voor de getroffen hoteleigenaren. Die actie loopt iets minder vlot, daar is inmiddels ruim 1.200 euro opgehaald. Het carbidkanon is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. In het weekend zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.