Terug

Volg Hart van Nederland

Minister De Jonge fel over heropening budgetketens: 'Niet het moment om randen regels op te zoeken'

Politiek

16 dec 2020, 12:07

Coronaminister Hugo de Jonge is niet blij met de plannen van budgetketens als Action en Wibra om hun deuren weer te openen. Niet essentiële winkels moeten sinds het ingaan van de harde lockdown gesloten blijven. "De ernst van de situatie vraagt van ons allemaal onze maximale inspanning," reageert coronaminister Hugo de Jonge op het nieuws van de heropening. "Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken." Het kabinet scherpt de regels voor winkels tijdens de lockdown van de komende weken verder aan. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, mogen openblijven. Dat staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.

Alleen essentiële producten

Budgetketen Action bevestigde woensdag aan Hart van Nederland dat alle 400 winkels van de keten weer opengaan. Klanten kunnen niet genieten van het totale assortiment, alleen essentiële producten kunnen worden gekocht. Alles wat niet tot die categorie behoort, wordt afgedekt. In reactie op de heropening van Action gaf ook Wibra aan weer open te willen gaan. Dat blijkt uit een intern bericht dat persbureau ANP heeft ingezien. Ook Wibra gaat in dat geval alleen essentiële producten verkopen. Lees ook: Ook Wibra wil vandaag weer open, tegelijkertijd met Action

Action is verbaasd

De Action vindt het "niet fair" dat de budgetketen het verwijt krijgt de randen van de nieuwe lockdownregels te hebben opgezocht. De ruim vierhonderd filialen van Action openden ondanks de nieuwe lockdown woensdagmiddag weer de deuren, zodat klanten voor essentieel geachte producten nog terecht kunnen bij de winkels. "Wij hebben niet de randen opgezocht, maar de regels gevolgd zoals ze staan op Rijksoverheid.nl en zijn uitgelegd na navraag bij het ministerie van Economische Zaken", stelt een woordvoerster van de keten. "Ik vind het niet fair dat ons nu wordt verweten de rand op te zoeken." Lees ook: Chaos in de winkelstraat compleet: HEMA blijft open, maar mag niet alles verkopen ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.