Gezondheid

'Fors meer slachtoffers kindermishandeling tijdens lockdown'

Het aantal slachtoffers van kindermishandeling is tijdens de eerste lockdown van vorig jaar fors hoger geweest vergeleken met andere periodes, toen scholen en de kinderopvang gewoon open waren.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Volgens Leidse onderzoekers kregen slachtoffers vooral te maken met emotionele verwaarlozing en waren ze getuige van huiselijk geweld.

Kindermishandeling tijdens lockdown

Naar schatting maakten bijna 40.000 kinderen, oftewel 14 per 1000 kinderen, mishandeling mee tijdens de eerste lockdown die half maart begon. Ter vergelijking: in dezelfde driemaandsperiode in 2017 ging het om bijna 15.000 kinderen.

Lees ook: Grote zorgen over achterblijven meldingen huiselijk geweld tijdens coronacrisis

“De resultaten maken duidelijk dat het sluiten van scholen en kinderopvang verregaande implicaties kan hebben voor kwetsbare gezinnen”, aldus de Universiteit Leiden.

Laag opleidingsniveau

De onderzoekers stellen ook vast dat een laag opleidingsniveau een ruim tien keer hoger risico op kindermishandeling met zich meebrengt. In werkloze gezinnen is het risico ruim drie keer hoger ten opzichte van niet-werkloze gezinnen.

Lees ook: Deskundigen kritisch op sluiting basisscholen: ‘Kinderen betalen de prijs’

De gezinsgrootte bleek enkel een risicofactor te vormen voor gezinnen met vier of meer kinderen. Het risico op mishandeling was in deze gezinnen ruim twee keer groter dan in kleinere gezinnen.

Het risico op mishandeling was niet verschillend voor jongens en meisjes en voor kinderen van verschillende leeftijden.

ANP/Redactie


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.