Politiek

LIVEBLOG | Kuipers: vaccinatie van zorgpersoneel niet eerder dan 8 januari

Nederland zit middenin een lockdown van vijf weken. De jaarwisseling ligt inmiddels achter ons en Nederland kijkt halsreikend uit naar het begin van het vaccinatieproces Ondertussen blijft het aantal ziekenhuisopnames gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 8.630, dat zijn er 431 meer dan op vrijdag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.694, dat zijn er 45 meer dan op vrijdag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 689, dat zijn er 3 minder dan op vrijdag
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 20:21 GGD Zuid-Holland Zuid start paar dagen eerder met vaccineren

De GGD Zuid-Holland Zuid start een paar dagen eerder met het vaccineren van zorgpersoneel in de sporthal Deetos in Dordrecht. Volgens de GGDZHZ verloopt de voorbereiding zo voorspoedig dat besloten is om op 15 januari in plaats van 18 januari te beginnen.

De GGDZHZ is een van de 25 priklocaties waar zorgmedewerkers kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zaterdag werd bekendgemaakt dat mensen die in de acute zorg werken zo snel mogelijk worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

De eerste cyclus eindigt, door de eerdere start, op 26 februari. Op die datum hebben alle zorgmedewerkers in de regio ZHZ twee vaccinaties gekregen.

Update 16:59 – Zware criminaliteit heeft nauwelijks last van corona gehad

De zware criminaliteit in Nederland lijkt nauwelijks last te hebben gehad van het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van de meest recente misdaadcijfers over 2020 door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Het totaal aantal misdrijven in Nederland daalde licht. Maar het aantal zware delicten nam juist toe.

In de afgelopen elf maanden zijn er in Nederland 730.435 geregistreerde misdrijven gepleegd. Dat is maar 0,5 procent minder ten opzichte van vorig jaar. Wel is de misdaad veranderd. Zo daalde het aantal inbraken met 21 procent, waren er 23 procent minder overvallen en liep het aantal winkeldiefstallen met 11 procent terug. Het aantal opgelichte mensen op internet steeg daarentegen met 47 procent.

Juist in de zwaarste misdaadcategorie is een toename te zien. Zo steeg (poging tot) moord en doodslag met 4 procent. Maar ook de wapenhandel ging met 5 procent omhoog. Het is voor het eerst in jaren dat het aantal zaken voor (poging tot) moord en doodslag stijgt. Burgemeesters en de politievakbond maken zich zorgen dat de misdaad in Nederland verhardt, vooral als het gaat om de drugscriminaliteit.

Update 16:46 – Politie: kom niet meer naar strand Hoek van Holland

De politie roept mensen op niet meer naar het strand van Hoek van Holland te komen. Het is te druk op de parkeerplaatsen. Volgens de politie kan er onvoldoende afstand worden gehouden.

Lees hier verder.

Update 15:42 – Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen dan vrijdag

Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt nu 2694 en dat zijn er 45 meer dan vrijdag. Van hen liggen er 689 op de ic, drie minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag.

Op de ic liggen ook 379 patiënten wegens andere aandoeningen. De totale ic-bezetting komt daarmee op 1068, en dat zijn er dertien minder dan vrijdag. Er liggen negen Covid-patiënten op de ic in Duitsland, een minder dan de vorige dag. In de afgelopen 24 uur zijn zestien Covid-patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie drie ic-patiënten.

Update 15:26 – Aantal nieuwe coronabesmettingen gestegen naar 8630

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen met 431. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kwamen er 8630 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen 8199 (gecorrigeerd) de dag ervoor.

Lees hier verder.

Update 15:03 – NU’91: wanneer is nu wie in de zorg aan de beurt voor vaccinatie?

Het kabinet heeft besloten om zorgprofessionals in de ziekenhuizen toe te voegen aan de groep die zich als eerste kan laten vaccineren. NU’91 is hier blij mee, maar stelt ook vragen. Voorzitter Stella Salden: “Door dit nieuwe besluit is het voor ons niet meer duidelijk wanneer zorgprofessionals in andere sectoren aan de beurt zijn. Het coronavaccin moet zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor alle zorgprofessionals.”

Aanvankelijk zouden zorgmedewerkers uit verpleeghuizen, thuis- en gehandicaptenzorg als eerste worden gevaccineerd. Maar omdat de druk op de ziekenhuizen sterk toeneemt, heeft het kabinet zaterdag besloten om ook voorrang te geven aan mensen die in de acute zorg werken. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om ambulancepersoneel.

Salden wil nu dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met vaccineren in alle zorgsectoren. “We kunnen geen dagen meer wachten.” De beroepsorganisatie wil ook betere voorlichting, want uit eigen peilingen blijkt dat er veel vragen leven over het vaccineren. En dan met name over de vrijwilligheid. NU’91 zet zich onder meer in voor werkers in de kraamzorg, ggz, (academische) ziekenhuizen, gehandicapten- en thuiszorg en verpleeghuizen.

Update 12:07 – Gommers: eerder zorgpersoneel vaccineren is geweldig nieuws

“Geweldig! Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren.” Zo reageert Diederik Gommers op de mededeling van het kabinet om medewerkers in de acute zorg zo snel mogelijk te gaan vaccineren. Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, had daar samen met anderen ook al op aangedrongen.

“Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld”, zegt Gommers. “Het gaat nu best aardig maar het lukt allemaal maar net. Maar dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren.”

Gommers doelt onder meer op de Britse variant van het virus die erg snel om zich heen grijpt. “Als die variant ook in Nederland gaat huishouden, dan krijgen we stapsgewijs meer besmettingen, meer zieken en ook meer patiënten op de ic. Dan hebben we alle verpleegkundigen en dokters nodig die we kunnen krijgen, en daarom is dit een heel belangrijk besluit.”

Update 12:02 – Medewerkers acute zorg worden zo snel mogelijk gevaccineerd

Mensen die in de acute zorg werken worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak, melden de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wat de kortst mogelijke termijn is waarop de vaccinatie van deze groep van circa 30.000 mensen kan beginnen.

Lees hier verder.

Update 09:54 – Petitie roept op tot vaccineren zorgpersoneel vanaf 4 januari

Verschillende artsen steunen via sociale media een internetpetitie aan minister Hugo de Jonge, waarin wordt gevraagd maandag 4 januari te beginnen met het vaccineren van zorgpersoneel. Volgens de opsteller van de petitie, de 14-jarige Laetitia Tilanus, gaat het om enkele tienduizenden medewerkers op onder meer de intensive care en de ambulances. “Zij zetten hun gezondheid op het spel voor die van ons én zij kunnen de vaccinatie direct zelf uitvoeren”, aldus de tekst in de petitie.

De petitie is een reactie op hetzelfde pleidooi van Ernst Kuipers en Diederik Gommers, woensdag in Nieuwsuur. De petitie was zaterdagochtend rond 09.45 uur door ruim 10.000 mensen getekend. Minister De Jonge liet eerder weten dat hij niet voor maandag op de oproep van Gommers en Kuipers zou terugkomen.

Update 08:11 – Ziekenhuizen zijn op zoek naar honderden verpleegkundigen

Verpleegkundigen vallen massaal uit door besmetting met het coronavirus of doordat ze overwerkt raken. Extra verpleegkundigen zijn daarnaast nauwelijks te vinden. Dat bevestigt Jelle Boonstra, directeur Regioplus, na berichtgeving van het AD.

Alleen al de afgelopen dagen hebben ziekenhuizen tweehonderd aanvragen gedaan bij Regioplus voor extra verpleegkundigen. ”Het aantal aanvragen is inderdaad nog nooit zo hoog geweest”, vertelt Boonstra verder. Regioplus coördineert de landelijke campagne Extra Handen Voor De Zorg. Met de campagne wordt geprobeerd om oud-zorgpersoneel terug te krijgen in de zieken- en verzorgingshuizen.

Lees hier verder.