Gezondheid

Ziekenhuizen zijn naarstig op zoek naar honderden verpleegkundigen

Verpleegkundigen vallen massaal uit door besmetting met het coronavirus of doordat ze overwerkt raken. Extra verpleegkundigen zijn daarnaast nauwelijks te vinden. Dat bevestigt Jelle Boonstra, directeur Regioplus, na berichtgeving van het AD.

Alleen al de afgelopen dagen hebben ziekenhuizen tweehonderd aanvragen gedaan bij Regioplus voor extra verpleegkundigen. ”Het aantal aanvragen is inderdaad nog nooit zo hoog geweest”, vertelt Boonstra verder. Regioplus coördineert de landelijke campagne Extra Handen Voor De Zorg. Met de campagne wordt geprobeerd om oud-zorgpersoneel terug te krijgen in de zieken- en verzorgingshuizen.

Code zwart

De vraag naar zorgpersoneel ligt momenteel op een hoogtepunt. Op de gespecialiseerde vacaturesite van Nursing staan momenteel 2200 vacatures voor verpleegkundigen.

Door de oplopende aantallen ziekenhuisopnames en het huidige hoge ziekteverzuim in de ziekenhuizen wordt gevreesd voor code zwart, waarin artsen moeten beslissen wie wel geholpen wordt en wie niet. ”Verzorgingshuizen hebben ook nog de mogelijkheid om militairen in te zetten, maar dat moet worden gezien als een laatste mogelijkheid”, zegt Boonstra verder.

Mantelzorgondersteuner Senior Service en Jevees, een landelijke organisatie die gastvrijheid verzorgt in ziekenhuizen, hebben donderdag een noodoproep aan hun ruim duizend medewerkers gedaan. Ze vragen hen om daar waar mogelijk ondersteuning te gaan bieden aan de Nederlandse ziekenhuizen.