Gezondheid

Ziekenhuizen ongerust over griepseizoen: 'Dit jaar is de druk extra hoog'

Het griepseizoen van aankomende winter zal de druk op ziekenhuizen nog verder verhogen. “Zelfs een milde griepgolf gaat tot extra werk leiden”, waarschuwt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss.

Patiënten met griepverschijnselen die een ziekenhuis binnenkomen, bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp, moeten in isolatie worden geholpen. “Mensen met griep, maar ook andere luchtwegvirussen, hebben klachten die overlappen met de symptomen van corona”, legt Voss uit.

Lees ook: Griepseizoen staat voor de deur, maar is je hoestje een symptoom van griep of corona?

Testcapaciteit onder druk

Vaak krijgen deze patiënten ook een test om te kijken of ze het griepvirus (influenza) onder de leden hebben. Zowel het aantal beschikbare isolatieruimtes als de testcapaciteit van ziekenhuizen staat onder druk vanwege de corona-uitbraak. “Iedere instelling is bezig zich hierop voor te bereiden”, aldus de hoogleraar.

In het CWZ ziekenhuis in Nijmegen, waar Voss werkt als arts-microbioloog, wordt daarom binnenkort begonnen met het testen van mensen op corona en griep tegelijk. “Dat scheelt wat werk, omdat je maar één keer genetisch materiaal hoeft af te nemen.”

‘Griepseizoen is zware tijd’

Het Erasmus MC in Rotterdam beaamt dat ziekenhuizen zich zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van grieppatiënten, maar vanwege corona is het volgens een woordvoerder wel “roeien met de riemen die we hebben”.

Lees ook: Militairen aan de slag op corona-afdeling: ‘Fantastisch om bij te dragen’

“We verwachten vanwege de griep extra drukte”, aldus de zegsman. “Bovendien gaat ook het personeel besmet raken, wat nog meer druk op de capaciteit legt.” Volgens hem is het griepseizoen om die redenen elk jaar een “zware tijd” voor het ziekenhuis, maar dit jaar is de druk extra hoog.

Combinatie corona en griep

Daarnaast maken ziekenhuizen zich zorgen om de combinatie corona en griep. “We verwachten dat het krijgen van corona en de griep nog ernstiger zieke patiënten zal geven”, laat het Amsterdam UMC weten. “En dit terwijl onze capaciteit al onder druk staat, we schalen de reguliere zorg al af”, meldt een woordvoerder.

Het ziekenhuis hoopt daarom dat zoveel mogelijk mensen dit jaar tegen de griep laten inenten. Er zijn extra vaccins ingekocht voor medewerkers en de campagne voor de griepprik duurt langer dan normaal. Ook Voss hoopt dat meer mensen zich dit jaar willen laten vaccineren. Dat zou de omvang van de griepgolf kleiner maken.

Lees ook: Run op griepprik door corona? RIVM slaat half miljoen vaccins extra in

Relatief mild griepseizoen?

Maar los daarvan wordt volgens hem een relatief mild griepseizoen verwacht. “Wat we ook al hebben gezien tijdens de afgelopen winter op het zuidelijk halfrond, is dat er relatief minder luchtwegvirussen rondgaan dan gewoonlijk”, weet de hoogleraar.

“Vanwege de coronamaatregelen houden mensen bijvoorbeeld veel meer afstand dan normaal, waardoor ook het griepvirus zich minder makkelijk verspreidt”, aldus de arts-microbioloog. Maar hoe mild ook, het wordt voor ziekenhuizen spannend hoe ze het griepseizoen moeten doorkomen. “De werkdruk neemt hoe dan ook verder toe”, waarschuwt hij tot slot.