Gezondheid

Run op griepprik door corona? RIVM slaat half miljoen vaccins extra in

Het ministerie van Volksgezondheid houdt er rekening mee dat er komende winter door de corona-uitbraak meer vraag zal zijn naar de griepprik. Gezondheidsdienst RIVM heeft daarom ruim een half miljoen vaccins extra ingekocht.

Monique van Wieren houdt zich bij het RIVM bezig met grieppreventie en bevestigt woensdag berichtgeving hierover door het AD. De griepprik biedt overigens geen bescherming tegen de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus.

Lees ook: Viroloog: eerste resultaten coronavaccin zien er goed uit

Toch is de verwachting dat Nederlanders door de coronacrisis meer zullen nadenken over de gevaren van besmetting in het algemeen. Ook overwegen mensen misschien dat ze, met de altijd aanwezige kans op corona, er nu in ieder geval maar beter geen griep bij kunnen krijgen.

Voor de zekerheid

Het is volgens Van Wieren “onvoorspelbaar” hoe groot de belangstelling voor de griepprik werkelijk zal zijn. Maar het ministerie, het RIVM en huisartsen willen in ieder geval geen ‘nee’ verkopen. Hoewel het lastig was om extra vaccins in te slaan wegens de grote internationale vraag is dat toch gelukt. De gezondheidsdienst verwacht dat de extra voorraad genoeg zal zijn.

Lees ook: Ook in 1957 en 1968 kreeg Nederland te maken met Aziatische griepvirussen

In oktober en november krijgen ongeveer zes miljoen mensen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De prik is voor mensen ouder dan zestig jaar en volwassenen en kinderen met bepaalde aandoeningen. De vraag naar het vaccin liep de laatste jaren fors terug, maar is sinds 2018 weer wat gestegen, aldus Van Wieren.

ANP