Gezondheid

Ook in 1957 en 1968 kreeg Nederland te maken met Aziatische griepvirussen

Wereldwijd zijn inmiddels ruim 116.000 mensen besmet met het coronavirus, daarvan zijn meer dan 4000 mensen overleden. Het virus doet denken aan de Aziatische griepvirussen die Nederland in de jaren ’50 en ’60 teisterden.

Henri en Ilona Bijsterveld uit Capelle aan den IJssel herinneren zich de Aziatische griepvirussen nog goed. “Ik heb vroeger de Hongkonggriep gehad. Toen was ik een jaar of 16 en daar was ik wel veertien dagen behoorlijk ziek van”, zegt mevrouw Bijsterveld terwijl ze op Schiphol wacht op haar vlucht naar Gran Canaria.

Miljoenen doden

De zogenaamde Honkonggriep (1968) en de Aziatische griep (1957) kostten wereldwijd miljoenen mensen het leven. “Ik was het enige jongetje in een klas van zestig dat nog vooruit kon”, herinnert meneer Bijsterveld zich. “De rest was allemaal ziek.”

Lees ook: Rutte roept op: ‘Stop met handen schudden om coronavirus’

Ook thuis was hij de enige die dans ontsprong. “Ik was de enige van vijf kinderen en twee ouders die moest gaan koken, want zij waren ziek. Dus dat was heel leerzaam.┬áIk was niet bang om het ook te krijgen, daar was je niet mee bezig.”

Henri Bijsterveld zet zijn vrouw af op Schiphol, want zij gaat even lekker op vakantie met haar zus Miep. Ook zij moest als jonge meid voor zieken zorgen. “Ik weet het nog heel goed. Iedereen was doodziek en ik had het niet. Ik heb bij ons thuis het hele gezin verzorgd.”

Voor het coronavirus zijn ze niet bang. “Ik maak me niet zo druk en als ik ziek word, word ik ziek. Ik zie het wel”, aldus mevrouw Bijsterveld. Haar man vindt het gedoe rondom het coronavirus maar overtrokken.

De Aziatische griep van 1957 werd vermoedelijk verspreid door varkens. Kinderen en jongvolwassenen werden het hardst getroffen. De Hongkonggriep is een afgeleide van de Aziatische griep.