Gezondheid

Rutte roept op: 'Stop met handen schudden om coronavirus'

Voorlopig moeten we stoppen met handen schudden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Dat lijkt ons nu een verstandige maatregel”, stelde premier Mark Rutte maandagavond na crisisoverleg van bewindspersonen en experts op het ministerie van Justitie in Den Haag.

Lees ook: Dodental coronavirus in Nederland loopt op: vierde persoon overleden

Afgelopen vrijdag zei Rutte nog dat het schudden van handen geen probleem was. “We doen dit om het virus zo veel mogelijk in te dammen. We doen het met zijn allen.” Toch schudde Rutte de hand van Jaap van Dissel en de premier had dit pas achteraf door. “Dat mag dus niet meer!”

Rutte roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande hygiëne-maatregelen te houden. “Dit gaat echt nog wel enige tijd duren”, aldus Rutte op een persconferentie na het overleg. “Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is.”

Dat betekent ook dat de meest betrokken bewindspersonen in het zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) vaker bijeen zullen komen. Ook komen er waarschijnlijk nog meer maatregelen, verwacht de premier. Deze worden aangekondigd vanaf het moment dat ze nodig zijn. Rutte achtte het bijvoorbeeld afgelopen vrijdag nog niet nodig om te stoppen met handen schudden.

Advies aan provincie Brabant

Voor de provincie Noord-Brabant geeft Rutte een advies mee. “Mocht je milde klachten hebben of je ziek voelen: blijf thuis. Aan de werkgevers heb ik dan ook het verzoek om te kijken naar het spreiden van werktijden.”

Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het RIVM, legt uit wat die milde klachten dan zijn. Het gaat vooral om mensen die een acute luchtweginfectie krijgen. Dat betekent een plotselinge neusverkoudheid en koorts. Mensen moeten dan thuis uitzieken. Als hun klachten ernstiger worden, moeten ze de huisarts raadplegen.

Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Van Dissel stelt dat de situatie met de verspreiding van het coronavirus in Brabant anders is dan in de rest van Nederland, omdat het onzeker is wat de bron van besmetting is. De besmettingen elders zijn te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving, zoals het eigen gezin.

Evenementen in Brabant

Het kan zijn dat evenementen in Brabant moeten worden afgelast. Brabantse burgemeesters buigen zich vermoedelijk morgen al over de vraag welke evenementen beter kunnen worden gecanceld. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen.

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Nederland is inmiddels gestegen naar 321. Vier patiënten zijn aan het virus bezweken.

Zie je geen video? Klik dan op deze link.