Weer & Verkeer

Alles wat je moet weten over zomerstorm Francis die eraan komt

De zomerstorm die vanaf dinsdagavond over Nederland trekt heeft een naam gekregen: Francis. En dat er onrustig weer op komst is, gaan we dinsdag overdag al merken, meldt Weer.nl.

Met de lange en bijzonder warme hittegolf nog vers in ons geheugen is het bijna niet te geloven, maar het gaat deze week toch echt flink stormen. Dinsdag is de wind gedraaid naar het zuiden en komt storm Francis in rap tempo dichterbij.

Vanuit het westen is het op steeds meer plaatsen gaan regenen. De meeste neerslag valt in het westen en noorden. In de loop van de avond waait het aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8.

Lees ook: Kampeerders zetten zich schrap voor Francis: ‘Zorgen dat je de wind achter in je kont hebt’

Hart van Nederland sprak wandelaars op een stormachtige strand bij het Noord-Hollandse Callantsoog (tekst gaat verder onder video)

110 kilometer per uur

In de nacht van dinsdag op woensdag neemt Francis verder in kracht toe en is er aan kust sprake van een heuse zuidwesterstorm, met windkracht 9. Vooral in de kustgebieden kunnen zware windstoten voorkomen. De winden kunnen snelheden tussen de negentig en honderd kilometer per uur halen. Mogelijke zitten er lokaal uitschieters tussen die wel de 110 kilometer per uur kunnen halen.

Lees ook: Zomerstorm met windstoten tot 110 kilometer per uur op komst

Ook woensdagochtend hebben we nog steeds te maken met de uitlopers van Francis. Met name aan de noordwestkust en in het Waddengebied kan het dan nog even stormen, maar later draait de wind en neemt die geleidelijk wat af. Toch blijft de wind aan zee een groot deel van de dag hard tot stormachtig.

Donderdag wat rustiger

Het wordt die dag vrij bewolkt, maar in het zuiden breekt de zon nog af en toe door. In het noorden worden daarentegen de meeste buien verwacht en daar kan af en toe ook best een klap onweer bij zitten. Met temperaturen van 19 of 20 graden is het relatief koel voor de tijd van het jaar.

Donderdag lijkt het even wat rustiger te worden, maar op vrijdag lijkt er al een volgend lagedrukgebied naar Nederland toe te rekken. In plaats van harde wind lijkt het deze keer vooral flink te gaan regenen, al is het niet uit te sluiten dat er ook dan weer een sterke wind opsteekt.

Lees ook: Hittegolf maakt plaats voor herfstweer, nog hoop op nazomer in september

Francis niet uitzonderlijk

Francis is de eerste zomerstorm die ons land dit jaar aandoet, maar heel uitzonderlijk zijn stormen in de zomer niet in Nederland. Bijna ieder jaar komt er wel eentje voor, al is dat meestal wel vroeg in de zomer en niet in de laatste dagen van augustus.

Een extreme zomerstorm maakten we op 25 juli 2015 mee, toen de zuidwestenwind aan zee zelfs enige tijd windkracht 10 bereikte, oftewel een zware storm. Er vielen toen zelfs twee doden en de storm richtte flink wat schade aan.

Lees ook: Jan en Jacqueline overleefden ternauwernood zomerstorm: ‘Een wonder dat we nog leven’