Misdaad

Vrouw (18) aangehouden na bedreiging docent Emmauscollege

De politie heeft een 18-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden in het onderzoek naar de bedreigingen van een docent van het het Emmauscollege. Ze wordt verdacht van opruiing, omdat zij een bericht op social media heeft gepost. Daardoor zou zij anderen hebben aangezet tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent.

Het Emmauscollege ontvangt veel steunbetuigingen sinds de media-aandacht. De bedreigingen, die online zijn geuit, gingen om een spotprent in een klaslokaal. “Wij voelen ons gesteund door de vele berichten die wij krijgen”, reageert rector Raoul Majewski.

Lees ook: Driekwart van de Nederlanders vreest voor een aanval op een leraar

De schoolleiding gaat niet in op vragen over de bedreigingen, die voor de docent aanleiding waren om onder te duiken. “Het Emmauscollege is al een aantal dagen ongewild onderwerp van het nieuws. Wat ons betreft is het volstrekt onacceptabel dat een gesprek tussen docenten en leerlingen wordt gekaapt door buitenstaanders die dit gebruiken om ongefundeerde dreigementen te uiten”, reageert de rector in een statement.

Spotprent

De spotprent die aanleiding was voor de bedreigingen, is gemaakt door cartoonist Joep Bertrams. Hij won er in 2015 de Inktspotprijs mee. Op de sportprent staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Bertrams maakte de spotprent na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

Lees ook: Leerlingen geschokt na onderduiken docent om cartoon: ‘Dat is zeker eng’

Onderwijsminister Arie Slob heeft contact gehad met de ondergedoken docent. Slob noemt het “verschrikkelijk dat een docent moet onderduiken na een les over vrijheid van meningsuiting”.

“Op het Emmauscollege zorgen wij dat onze leerlingen hun kennis vergroten”, zegt Majewski. “Maar zeker zo belangrijk is onze taak om hen te begeleiden naar een plek in de maatschappij waar zij in vrijheid en met respect voor elkaar hun weg vinden. Daarover zijn docenten iedere dag met leerlingen in gesprek.”