Misdaad

Vijf jaar cel geëist tegen vader van verwaarloosde campingjongen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen de 37-jarige Duitser Udo D. voor het mishandelen en verwaarlozen van zijn destijds 8-jarige zoon Jaden op een camping in Winterswijk.

Volgens het OM werd de jongen in 2017 op de camping vastgebonden met tieraps, geschopt en kreeg hij te weinig te eten van zijn ouders, wat tot ernstige ondervoeding bij hem leidde. Ze sloten hem ook op in een kist en brachten hem niet naar de dokter toen hij schimmelinfecties begon te krijgen, somde de aanklager op in het gerechtshof in Arnhem.

Lees ook: Moeder verwaarloosde campingjongen in Duitsland vast om mishandeling andere zoon

‘Zusje ook beschadigd’

“Hoe kun je een een 8-jarig kind zo negeren, beledigen en beschadigen”, vroeg de aanklager zich af. “Ook zijn zusje is beschadigd. Ze dragen de negatieve gevolgen voor de rest van hun leven met zich mee.”

Lees ook: Duitse ouders de cel in voor mishandelen zoontje op camping

De man en zijn inmiddels ex-vrouw Jessica T. werden twee jaar geleden door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Het OM vond dit te laag en ging in hoger beroep.

Lees ook: OM wil meer straf voor zware verwaarlozing campingjongen Jaden

Beide ouders de cel in voor kindermishandelingen

Ook Jessica T. ging in hoger beroep, maar haar zaak kon dinsdag niet behandeld worden, omdat ze in Duitsland nog een celstraf uitzit vanwege de mishandeling van een andere zoon. Het lukte justitie niet de moeder voor de behandeling van haar zaak naar Nederland te krijgen.

Ook D. werd eerder veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar, voor het mishandelen van de oudste zoon in het gezin.

ANP/redactie