Misdaad

Moeder verwaarloosde campingjongen in Duitsland vast om mishandeling andere zoon

Jessica T., de 37-jarige moeder die wordt verdacht van het opsluiten, mishandelen en verwaarlozen van haar kind Jaden op een camping in Winterswijk, kan voorlopig niet naar Nederland komen om het hoger beroep in deze zaak bij te wonen.

Ze zit tot 30 juni 2022 in Duitsland een celstraf uit vanwege de mishandeling van een andere zoon, terwijl haar hoger beroep in Nederland dinsdag zou beginnen.

Lees ook: OM wil meer straf voor zware verwaarlozing campingjongen Jaden

Zaak aangehouden

De vrouw wil beslist haar hoger beroep in het gerechtshof in Arnhem bijwonen, maar het is justitie ondanks verwoede pogingen niet gelukt om haar naar Nederland te krijgen. Op het laatste verzoek aan de Duitse autoriteiten is nog geen reactie gekomen, vertelde de aanklager dinsdag bij aanvang van de zitting in het hof in Arnhem. Het hof besloot de zaak aan te houden tot er een oplossing is gevonden.

Lees ook: Duitse ouders de cel in voor mishandelen zoontje op camping

De Duitse vader van het kind, Udo D., meldde zich dinsdagochtend bij aanvang van de inhoudelijke behandeling evenmin in de zittingszaal. Hij had een verkeerd tijdstip staan op zijn dagvaarding en werd door de beveiliging van het hof weer weggestuurd. Hij had geen mobiele telefoon bij zich en was onbereikbaar voor zijn advocaat. Zijn zaak werd in de loop van de ochtend alsnog behandeld.

Vader ook al eerder veroordeeld wegens mishandeling zoon

Hij zat eerder al in Duitsland een gevangenisstraf uit van 2,5 jaar voor het mishandelen van de oudste zoon in het gezin. De ouders vervielen bij de andere zoon, Jaden dus, in dezelfde fout, erkende de man. “Ik had hem veel eerder moeten helpen, hem naar de arts moeten brengen. We zijn doorgegaan uit angst dat we naar de gevangenis moesten”, zei de verdachte, die met zijn verblijf in Nederland de voorwaarden van de Duitse reclassering overtrad. “Ik zag geen andere uitweg en wilde mijn gezin niet verliezen. Ik zat in een overlevingsmodus.”

Lees ook: OM eist vijf jaar celstraf voor ernstig verwaarlozen campingjongen Jaden

De twee 37-jarige Duitsers zijn door de rechtbank in Zutphen eerder veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het mishandelen van hun destijds 8-jarige zoon Jaden. Gasten op een camping in Misten vonden hem in hun tent, waar hij aan het eten was. Meteen bleek dat hij uitgehongerd en zwaar verwaarloosd was. Kort daarop arresteerde de politie zijn ouders.

In een kist gestopt

Jaden werd door zijn ouders vastgebonden met tiewraps, geschopt en in een kist gestopt. Hij kreeg ook te weinig eten en drinken. Hij verklaarde in de rechtbank: “Ik moest beschimmeld brood eten die mijn vader in de kist gooide. Poepen en plassen moest ik ook in de kist, dat maakte hij dan ‘s avond schoon. Vaak werd hij dan boos en sloeg en trapte mij dan. Ook mama werd vaak boos en sloeg mij dan”.

Het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in hoger beroep, omdat de de straf aanzienlijk lager uitviel dan de vijf jaar die justitie had geëist. Ook de vrouw ging in hoger beroep.

ANP/redactie