112

OM eist vijf jaar celstraf voor ernstig verwaarlozen campingjongen Jaden

De Officier van Justitie heeft dinsdagmiddag 5 jaar onvoorwaardelijk celstraf geëist tegen de Duitse ouders van de nu 9-jarige Jaden, wegens mishandeling, vrijheidberoving en ernstige verwaarlozing. Jaden werd vorig jaar zwaar verwaarloosd en uitgehongerd aangetroffen op een Nederlandse camping.

Dinsdagmiddag kwam de emotionele procesdag voor de Zutphense rechtbank dus met zijn eis. De ouders van Jaden waren aanwezig in de rechtszaal.

De zaak ging een jaar geleden rollen toen gasten op een camping in Misten, bij Winterswijk een jongetje in hun tent vonden. Hij was aan het eten, was zwaar verwaarloosd en uitgehongerd. Kort daarop arresteerde de politie zijn 35-jarige ouders, Udo D. en Jessica T.  Het stel heeft nog twee kinderen onder de 10 jaar die getuige zijn geweest van alles.

Onherstelbaar beschadigd

”Deze mensonterende situatie heeft niet alleen de maatschappij geschokt. Het heeft het leven van een jong kind hoogstwaarschijnlijk onherstelbaar beschadigd”, aldus de officier van justitie. Het gaat nu goed met het slachtoffer, vertelde de officier.

De ouders zijn na hun arrestatie onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Omdat beide maar gedeeltelijk meewerkten aan het onderzoek heeft het onderzoekscentrum ook geen goed advies over voor de ouders.

‘Water en brood’

Toen de jongen werd gevonden door andere campinggasten was hij vrijwel naakt. Zij dachten dat hij zo’n vijf jaar oud was. Jaden was bang voor zijn ouders, hij kreeg slechts water en brood. De andere twee kinderen kregen wel gewoon goed te eten. De jongen werd ook opgesloten in een houten kist. Tijdens de zitting werd een filmpje getoond waarin Jaden laat zien hoe hij in de kist werd opgesloten. De moeder van Jaden kon het niet aanzien en moest huilen, de vader heeft de beelden wel bekeken.

De ouders verklaren aan de rechtbank dat Jaden een lastig kind was in die periode. Zo liep hij meerdere keren weg en wilde het jongetje terug naar zijn oma. De vader heeft hem iedere keer teruggehaald en hem ‘soms’ in de kist heeft gelegd.

‘Schoppen en slaan’

Na de beelden leest de rechter een verklaring voor van Jaden. Zo heeft hij het over hoe zijn tijd in de kist was. ”Ik moest beschimmeld brood eten die mijn vader in de kist gooide. Poepen en plassen moest ik ook in de kist, dat maakte hij dan ‘s avond schoon. Vaak werd hij dan boos en sloeg en trapte mij dan.” Klinken de woorden van Jaden in de rechtbank. ”Ook mama werd vaak boos en sloeg mij dan.” Vertelt Jaden verder.

De verwaarloosde jongen moest de kist in als hij iets fout deed of als zijn vader naar zijn werk moest. Jaden werd bijvoorbeeld gestraft als hij niet goed kon schrijven, als dat niet lukte mocht hij niet naar de wc. Toen hij het niet meer kon houden heeft hij zijn behoefte gedaan in de hoek van de woonkamer, toen zijn moeder daar achter kwam heeft de jonge jongen de hele nacht in een ijskoud bad gelegen.

‘Niets leuks aan papa’

Verder in de verklaring zegt Jaden dat ”er helemaal niets leuks is aan papa, ook vind ik het stom dat mama mij in de kist opsloot.” Daarop regeert de moeder wel. Huilend vertelt ze dat zij Jaden nooit heeft vastgebonden of nooit inde kist heeft gelegd. Als de rechter vraagt of de vader dit kan beamen, zwijgt hij.

Na de arrestatie van zijn ouders is de jongen naar een GGD-arts gebracht. De rapportage die de arts na het bezoek opstelden is schokkend. Zijn polsen en enkels hadden striemen en vlekken, volgens de arts kwam dat doordat zijn ouders doorzichtige kabels hadden gebruikt om hem vast te binden. Omdat hij veel tijd in de kist doorbracht had hij last van zweren en schimmels. En die verwondingen zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Als de rechter de ouders vraagt naar de verwondingen op het lichaam van Jaden. Zegt de moeder dat zij de verwondingen nooit heeft gezien. De vader beroept zich ook bij deze vraag op zijn zwijgrecht.

Op de vlucht

Het Duitse stel was ook op de vlucht blijkt uit stukken van de Duitse justitie. Beiden waren veroordeeld voor de mishandeling van een oudste zoon, Julian. De man had straf al uitgezeten, de moeder moest de cel nog in. Ze was zwanger en vluchtte samen met haar man naar Nederland. Hier verbleven zij op een camping.

Op de vraag waarom de ouders en vooral de vader niet eerder aan de bel trokken bij instanties antwoord de vader: ”Ik was bezig met zoeken naar een woning voor het gezin, is was daar druk mee bezig.” Nu de vader het zwijgen heeft doorbroken gaat hij verder in op de verwondingen van Jaden. ”Jaden bezeerde zichzelf constant. Hij snijdt zichzelf en speelt met vuur. Ik heb hem vastgebonden zodat hij niet eten zou gaan stelen uit vuilnisbakken of dat hij weg zou lopen.” De jongen was volgens de vader moeilijk en onbehandelbaar.

‘Dikkere tiewraps’

Als de rechter het appverkeer tussen de ouders doorneemt. Spat de haat voor het kind er van af. Zo schrijft de moeder op 1 juni het volgende: ”Jaden heeft zichzelf bevrijd: 6 tiewraps, ik draai door.” Waarop de man appt: ”dat ze vanaf nu maar dikkere tiewraps moeten gaan gebruiken.” De vader tikt verder aan zijn vrouw: ”als alles geheeld moet hij eens op de spoorbaan gaan wandelen.”

De moeder van Jaden legt de schuld van de mishandeling van haar zoon uiteindelijk  bij haar man neer. Vooral de vader had moeite met Jaden, net als bij hun oudste zoon Julian. Aan de rechtbank vertelt zij dat zij bij hem weg wou gaan maar dat zij dat haar andere kinderen niet aan kon doen.

‘Alles verloren’

Tot slot krijgen de ouders van Jaden het laatste woord in de zaal. De vader zegt dat hij dit niet bewust en met opzet zo heeft laten gebeuren. ”Ik wou geen schade toebrengen aan mijn zoon of mijn familie, dat is wel gebeurd. Het spijt mij.’

”Ik heb alles verloren wat in mijn leven belangrijk is: mijn kinderen zijn nu niet meer bij mij.” Vertelt de moeder tot slot. ”Mijn kinderen zijn het belangrijkste op de wereld, hou van hen, ben niet het monster dat nu wordt geschetst. Ik heb alles verloren wat in mijn leven belangrijk is.”

Inmiddels gaat het stukken beter met Jaden. Hij is onder gebracht bij een pleeggezin op een geheime locatie. Hij is goed aangesterkt. Ook zijn de twee zusjes van Jaden weggehaald.

De uitspraak van de rechter is over twee weken. De ouders van de verwaarloosde jongen zijn er dan niet bij.