Gezondheid

Aantal coronabesmettingen met 85 procent gestegen, reproductiegetal gestegen naar 1,29

Verontrustend nieuws van gezondheidsdienst RIVM dinsdag. De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt duidelijk toe. Zo is het aantal besmettingen is een week tijd bijna verdubbeld: van 534 naar 987.

Intussen steeg het percentage positieve tests met twee derde. Dragers van het virus besmetten bovendien meer andere mensen. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen tot boven de honderd. Het zijn er nu 105, acht meer dan een dag eerder. Toch is het aantal nog stabiel, ondanks lokale uitbraken, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Zorgwekkende cijfers

“Dit is zorgwekkend. Als de maatregelen versoepeld worden, grijpt het virus vrij snel zijn kans om zich te verspreiden. Het is ook zorgwekkend dat mensen met klachten zich niet laten testen. Ze gaan toch naar hun werk en maken toch afspraken met hun vrienden”, zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Lees ook: Experimentele behandeling in Limburgs ziekenhuis redde levens van coronapatiënten

Volgens het RIVM zijn er momenteel 96 actieve lokale uitbraken (clusters). Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht. In Hillegom en Goes zijn grote clusters, maar volgens Timen zijn in Amsterdam en Rotterdam ook een paar groepsuitbraken. Timen: “De trend is overal hetzelfde. Wat meer feesten, wat meer genieten, maar dat betekent ook dat we minder serieus omgaan met de maatregelen.”

Tweede coronagolf?

Vorige week hebben 88.886 mensen zich laten testen bij de GGD’en. Van hen bleek 1 procent het virus onder de leden te hebben. Een week eerder was 0,6 procent van alle tests positief. Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland loopt het aantal besmettingen op.

Lees ook: ‘Stijging aantal coronabesmettingen leidt over vier of vijf weken tot meer IC-opnames’

De toename wil nog niet zeggen dat de tweede coronagolf is begonnen, “maar het is wel een aanwijzing dat we zo niet door moeten gaan, anders wordt de tweede golf eerder werkelijkheid dan we dachten. We verwachten in het najaar een tweede golf, maar hoe groot die wordt hebben we zelf in de hand. We zien de toename gebeuren en we roepen mensen op om zich aan de maatregelen te houden.”

Reproductiegetal boven de 1

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar 1,29. Voor het eerst sinds half maart ligt “de bandbreedte” van het getal geheel boven de 1. Bij een getal van 1,29 besmetten 100 mensen samen 129 anderen.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week meldingen van 7 sterfgevallen (vorige week 8, de week daarvoor 19) en 19 ziekenhuisopnames (vorige week 16, de week daarvoor 9).

Alertheid

De stijging van het aantal besmettingen vraagt om alertheid, aldus een reactie van het ministerie van Volksgezondheid. Ook moet er extra aandacht zijn voor het houden van afstand en het vermijden van drukte.

Lees ook: Virologen enthousiast over Engels coronavaccin: ‘We worden niet gauw blij, maar dit is goed nieuws’

Het ministerie is niet verbaasd. “Dat er een stijging zou plaatsvinden was wel de verwachting, na het versoepelen van maatregelen.” Het ministerie zegt in nauw contact met het RIVM te staan en “eventueel kunnen er regionaal passende maatregelen worden genomen”.