Misdaad

Verdachte (17) van mishandelen boa bij strand IJmuiden op vrije voeten

De 17-jarige jongen die op Hemelvaartsdag werd aangehouden op verdenking van mishandeling van handhavers in IJmuiden, is weer op vrije voeten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest onder voorwaarden geschorst. Hij blijft verdachte in deze zaak.

Donderdagmiddag werd een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht nadat hij was mishandeld in IJmuiden. Dat gebeurde op ‘t Kwelderpad, een paadje dat naar het strand leidt.

Belaagd en bespuugd

Andere boa’s werden geslagen en bespuugd. De politie hield ter plekke twee personen aan. Naast de 17-jarige jongen uit IJmuiden werd ook een 17-jarig meisje uit die plaats gearresteerd.

Lees ook: Voorzitter BOA Bond laaiend na mishandeling handhaver: ‘Gaan we wachten op de eerste dode?’

Volgens de politie sprong een van de jongeren vanaf de pier de zee in. Hierop werd hij aangesproken door de boa’s en moest hij zich legitimeren. De jongen wist zich los te rukken en ging er vandoor. Toen de boa’s de achtervolging over het strand inzetten, werden zij belaagd door een groep jongeren. De gewonde handhaver had letsel aan zijn kaak en tanden.

Boa-actie

De buitengewoon opsporingsambtenaren gaan op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren. De boa’s willen vanwege toenemende agressie meer middelen om zich beter kunnen verdedigen.