Boa's woedend na zoveelste geweldincident, voeren landelijk actie in mei en juni

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren. De boa’s willen vanwege toenemende agressie meer middelen om zich beter kunnen verdedigen.

Een woordvoerder van de boa-bonden wilde nog niet zeggen hoe de acties op 26 mei en 1 juni eruit gaan zien. Dan doen in ieder geval Amsterdam en Den Haag mee. Op 1 juni worden in meerdere steden geen bonnen uitgeschreven.

Lees ook: Voorzitter BOA Bond laaiend na mishandeling handhaver: ‘Gaan we wachten op de eerste dode?’

Donderdag werden in IJmuiden nog boa’s mishandeld door jongeren, waardoor een van de slachtoffers in het ziekenhuis belandde. “Het geweld tegen boa’s in IJmuiden was geen incident. Op eerste paasdag was het raak in zowel Amsterdam als Rotterdam. En een paar dagen later in Haarlemmermeer”, stellen de Nederlandse BOA Bond en de Vakbond BOA. “Daarom eisen wij op de kortst mogelijke termijn overleg met minister Grapperhaus. De maat is vol, wij wachten niet op de eerste dode, wij eisen verdedigingsmiddelen.”

Betere uitrusting

Na het incident op het strand van IJmuiden donderdag, herhaalde regeringspartij CDA vrijdag de oproep om boa’s uit te rusten met een wapenstok en pepperspray. Als boa’s politietaken moeten uitvoeren, moeten ze goed uitgerust zijn, vindt CDA-Kamerlid Chris van Dam. “Deze mensen moeten iets hebben om zich te kunnen verdedigen.”

Lees ook: Boa-bond maakt zich zorgen om geweld tegen boa’s en wil snel verdedigingsmiddelen

Hij wijst erop dat jongeren die de boa’s in IJmuiden belaagden, vluchtten toen een agent met een wapenstok op het toneel verscheen. Volgens Van Dam zou minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid daarom moeten aansturen op een betere uitrusting voor de boa’s. Grapperhaus liet in december in een Kamerbrief nog weten dat hij daar niets in ziet. Politieagenten zijn wat hem betreft de enige handhavers die geweld mogen gebruiken.

ANP/Redactie