Politiek

Meerderheid Nederlanders is het eens met Remkes: 'Verbied demonstratie op Malieveld'

Drie op de vijf Nederlanders is het eens met de beslissing om de demonstratie tegen de coronabeperkingen in Den Haag te verbieden. Waarnemend burgemeester Johan Remkes nam vandaag het besluit om de demonstratie niet door te laten gaan omdat de anderhalve meter afstand vanwege een verwachte grote opkomst niet kan worden gewaarborgd.

De organiserende partij Virus Waanzin was het niet eens met dat besluit en spande een kort geding aan tegen de gemeente. De rechter oordeelde vrijdagavond dat de gemeente in haar recht staat en de demonstratie inderdaad mag verbieden.

Lees ook: Kort geding om demonstratie tegen coronamaatregelen door te laten gaan

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder 2500 mensen blijkt dat 57 procent op dit moment de volksgezondheid belangrijker vindt dan het recht om te demonstreren. “Ik vind dat er helemaal geen demonstraties kunnen zijn vanwege corona,” schrijft een panellid. “In elk geval niet in de openbare ruimten. Doe het maar via sociale media.”

‘Meten met twee maten’

Het Haagse verbod op de demonstratie zondag komt ook op kritiek te staan. 41 procent van de panelleden vindt het niet uit te leggen dat deze demonstratie wordt verboden, terwijl bij andere demonstraties een grote opkomst wel is toegestaan.

De afgelopen twee weken gingen bijna dagelijks duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Een demonstratie voor Black Lives Matter in Den Haag op zaterdag mag vooralsnog gewoon doorgaan. “Als al die demonstraties wel konden, kunnen zij deze niet verbieden,” luidt een van de reacties. “Dat is meten met twee maten.”

Lees ook: Weinig Nederlanders zien positieve gevolgen van de demonstraties tegen racisme

Evenement

De gemeente Den Haag zegt dat de organisatoren van de demonstratie op zondag aanvankelijk uitgingen van honderd deelnemers, maar nu tienduizend bezoekers verwachten. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid en leidt bovendien tot een “vrees voor wanordelijkheden”, aldus de gemeente. Bovendien wil Virus Waanzin op het Malieveld “een urenlang programma met bekende dj’s organiseren”. Volgens de gemeente zou de demonstratie in feite een groot evenement worden. Evenementen zijn tot 1 september verboden.

Virus Waanzin organiseert de demonstratie die aankomende zondag zou plaatsvinden. De groep is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de anderhalvemeterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is. Virus Waanzin wil zondag tussen 13.00 en 17.00 uur op het Malieveld staan, met als thema Samen terug naar normaal. Mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, muzikant Ernst Jansz van Doe Maar, DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.

Lees ook: Demonstratie tegen coronamaatregelen op Malieveld mag verboden worden

Meesten vertrouwen overheid

In navolging op de kritiek van Virus Waanzin op de coronabeperkingen zegt zo’n 24 procent van de panelleden ook tegen de maatregelen van de overheid te zijn. “Het gaat echt te ver met alle regeltjes,” schrijft iemand. 36 procent geeft aan deels achter de coronamaatregelen te staan en zich niet altijd aan alle regels te kunnen of willen houden.

De grootste groep, 39 procent van de panelleden, geeft aan te vertrouwen dat de overheid het beste weet welke maatregelen genomen moeten worden. “Iedereen moet respecteren wat de overheid bepaalt,” luidt een niet mis te verstane reactie.

Beeld: ANP