Politiek

Uitkomst Veiligheidsberaad: vanaf nu strenger handhaven op nieuwe coronaregels

Er gaat strenger gehandhaafd worden op de nieuwe coronamaatregelen, maar ook op anderhalve meter afstand houden. Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van het overleg.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s hebben tijdens de vergadering de nieuwe handhavingskaders besproken. Dit om ervoor te zorgen dat “iedereen over het hele land dezelfde uitgangspunten hanteert”, aldus Bruls.

Ook sneller beboeten

Hierbij wordt prioriteit gegeven aan de nieuwste regels rond de maximale groepsgrootte van vier mensen en het verbod op het bezit van alcohol na 20.00 uur. Daarnaast wordt er strenger gecontroleerd op de verplichte anderhalve meter afstand die iedereen tot elkaar moet gehouden.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Daarnaast is afgesproken dat er in plaats van waarschuwen nu ook sneller beboet zal worden. Volgens Bruls zijn er de afgelopen weken honderden boetes uitgedeeld, veel meer dan in de zomer. “Onze eerste prioriteit is om het slechte handelen te stoppen. Als mensen direct uit elkaar gaan, is het probleem opgelost.”

‘Op een kantelpunt’

De voorzitter van het Veiligheidsberaad zegt dat de coronamaatregelen nog minstens een aantal weken blijven gelden. Hij roept iedereen dan ook op zich “in vredesnaam aan de maatregelen te houden, want de stijging van het aantal ziekenhuisopnames is zorgelijk”.

Lees ook: Ziekenhuis in Dordrecht is 24 uur dicht voor nieuwe coronapatiënten

De veiligheidsregio’s wachten de besmettingscijfers van de komende dagen af voordat ze aandringen op nieuwe maatregelen. “We zitten op een kantelpunt, maar ik verwacht snel effecten te zien van de verscherpte coronamaatregelen”, zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na afloop van het Veiligheidsberaad.

ANP