Politiek

Tweede Kamer kritisch na nieuwe foto's waarop Grapperhaus zélf coronaregels overtreedt

In de Tweede Kamer wordt kritisch gereageerd op de nieuwe foto’s van de ‘corona-bruiloft’ van minister Ferd Grapperhaus. Shownieuws liet dinsdagavond beelden zien waarop te zien is hoe de minister zelf de coronaregels overtreedt.

Op een van de foto’s staat Grapperhaus met een arm om zijn schoonmoeder heen. Op een andere kiekje lijkt de bewindsman iemand de hand te schudden. Dit terwijl het kabinet alle Nederlanders al maanden oproept om anderhalve meter afstand te houden en fysiek contact met anderen te mijden.

Lees ook: Nieuwe foto’s opgedoken van handenschuddende en knuffelende Grapperhaus

‘Handen schudden doe je niet’

Veel partijen reageerden vorige week, toen de eerste foto’s van Grapperhaus’ trouwfeest uitlekten, nog terughoudend. Op die beelden was namelijk te zien dat het vooral de gasten op de bruiloft waren die het niet altijd even nauw leken te nemen met de coronaregels.

Dat is woensdag anders. “Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar handen schudden doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie. Het was de eerste afspraak die we in maart met zijn allen maakten.”

Lees ook: Grapperhaus: spijt dat geen afstand is gehouden tijdens bruiloft

De Tweede Kamer debatteert woensdag opnieuw over corona, ook Grapperhaus zal bij dat debat aanwezig zijn. Volgens de PvdA zal het kabinet moeten uitleggen hoe het zijn gezag wil herstellen. Door de beelden van de minister is er volgens de oppositiepartij een gezagsprobleem ontstaan, omdat boa’s en agenten discussie krijgen op straat bij de handhaving.

‘Totale afgang van Grapperhaus’

Volgens Geert Wilders wordt Grapperhaus “met de minuut ongeloofwaardiger”. “Het gaat mij niet eens over de anderhalve meter (want wij waren altijd tegen de anderhalvemetersamenleving) of het maken van een fout”, laat hij in een reactie weten.

Lees ook: Een derde van Nederlanders vindt dat Grapperhaus moet aftreden na ‘corona-ophef’ huwelijk

“Voor iemand als Grapperhaus, die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang”, zegt de PVV-leider stellig.

‘Hij moet zich verantwoorden’

“Op de foto’s lijkt nóg duidelijker dan we al wisten dat de anderhalve meter niet is nageleefd”, zegt Lilian Marijnissen van de SP. “Dat is niet even een moment per ongeluk te dicht bij elkaar zoals de verklaring was. Niet anderen houden zich niet aan de regels. Hij loopt zelf handen te schudden.”

De partijleider wil dat de bewindsman met uitleg komt. “Het zou goed zijn als Grapperhaus zich hier uitgebreid over verantwoordt, want hij brengt hierbij boa’s en agenten in een heel lastig parket en ondermijnt het draagvlak voor zijn eigen beleid.”

Lees ook: Rutte: geloofwaardigheid minister Grapperhaus staat niet ter discussie

Redactie/ANP