Politiek

Een derde van Nederlanders vindt dat Grapperhaus moet aftreden na 'corona-ophef' huwelijk

Uit beelden van Shownieuws bleek dat de coronamaatregelen tijdens de bruiloft van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bepaald niet werden nageleefd. Juist omdat hij zelf eerder stelde dat het niet naleven van die maatregelen asociaal is, was de kritiek op de minister niet van de lucht. Hij ging diep door het stof, maar wat eenderde van ons Hart van Nederland-panel betreft níet diep genoeg.

76 procent van de ruim 2200 deelnemers vindt dat een minister een belangrijke voorbeeldfunctie heeft die zich geen enkele misser kan permitteren. Zeker niet als het gaat om het naleven van de coronaregels. Dat vindt Grapperhaus zelf ook, blijkt uit zijn excuses: “juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven”.

Lees ook: Grapperhaus over coronaregels tijdens bruiloft: ‘We hebben gezegd: mensen, let op’

Aftreden

Maar moet hij wat ons panel betreft ook aftreden? Ja, vindt 32 procent van de deelnemers. “Ronduit schandalig wat deze meneer zich denkt te permitteren, nadat ons land al maanden onder vuur staat met zijn regeltjes en adviezen! Wegwezen!”, aldus een deelnemer aan ons onderzoek. Maar een grote meerderheid, 61 procent, vindt zijn excuses voldoende. “Het blijkt warempel een mens te zijn”, merkt iemand droogjes op.

Lees ook: Grapperhaus: spijt dat geen afstand is gehouden tijdens bruiloft

Een veelgehoord geluid onder de deelnemers van ons panel: een boete zou wel op zijn plaats zijn. “Net als de koning krijgt ook Grapperhaus geen bekeuring. Wanneer de ‘normale’ burger dit doet, heb je gelijk een fikse boete. Onacceptabel!”

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit ruim 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond