Gezondheid

Supermarkten roepen op: doe normaal boodschappen, ga niet lopen hamsteren

De supermarktbranche roept op tijdens de lockdown niet te gaan hamsteren. “Doe boodschappen zoals je altijd doet in deze periode en koop alleen wat je nodig hebt”, schrijft branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in reactie op de aangekondigde lockdown.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Diezelfde oproep deed de branche ook half maart, toen er in meerdere winkels vooral wc-papier en producten zoals meel en geblikt voedsel werd gehamsterd.

Lees ook: Deze winkels blijven open tijdens lockdown

In de supermarkten, die als essentiële winkels wel open blijven, gelden ook de komende tijd de inmiddels gebruikelijke regels. Zo moeten klanten alleen komen, een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden tot elkaar en het winkelpersoneel. Ook roepen de supermarkten klanten nog steeds op om waar mogelijk met pin te betalen.

‘December is altijd drukker dan normaal’

Het CBL verwacht meer drukte dan normaal om deze tijd. December is volgens de branchevereniging “altijd een drukkere periode dan normaal”. Dit jaar zullen echter “meer mensen de feestdagen thuis vieren”.

Op social media gaan er beelden rond van lege schappen in verschillende supermarkten. Ook roepen mensen elkaar daar op om vooral niet te gaan hamsteren.

Lees ook: Vechtpartij in supermarkt Amstelveen vanwege hamsteren wc-papier

ANP