Supermarkten roepen op: niet hamsteren, doe alleen dagelijkse boodschappen

De afgelopen dagen was hamsteren de grote hype, met lege supermarktschappen tot gevolg. Er zijn duizenden extra vrachtwagens onderweg om supermarkten goed te bevoorraden. De bodem is bij fabrikanten en distributiecentra nog niet in zicht. Maar Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel roept bij WNL wel iedereen op om alleen dagelijkse boodschappen te doen.

Lees ook: Lege schappen in supermarkten: Nederland aan het hamsteren door coronavirus

Vrijdag ontstond er een run in de winkels op producten als pasta, soepen en rijst, maar ook wc-papier. “Probleem was om alles snel weer naar de winkels te krijgen”, stelde Jansen. Volgens hem zijn er dus maandagochtend veel vrachtwagens onderweg om de supermarkten te bevoorraden. Ook staan daar vakkenvullers klaar om de schappen snel weer vol te krijgen. “Maar koop alleen wat je nodig hebt.”

Waarom gaan we hamsteren?

Bram Vervliet, hoofddocent psychologie van KU Leuven, is gespecialiseerd in angsten en vertelde eerder aan Hart van Nederland dat het hamsteren te maken heeft met ‘kuddegedrag’. “Als mensen verschillende foto’s en filmpjes op social media zien, is dat genoeg om een uitbarsting te veroorzaken. Als jij dan de enige bent die niet naar de supermarkt gaat, dan zou je dus de pineut kunnen zijn en dan denk je dat je straks niks in huis hebt. En dat wil je niet.”

Lees ook: Heel Holland hamstert, maar is dat nou echt nodig?

Het opnieuw bevoorraden van de supermarkten helpt volgens Vervliet het hamstergedrag de kop in te drukken. “Alle maatregelen zijn wat onwennig allemaal, maar als mensen doorslaan en zich angstig voelen, werkt dat juist averechts.”