Gezondheid

Lege schappen in supermarkten: Nederland aan het hamsteren door coronavirus

Nederlanders zijn massaal aan het hamsteren geslagen nadat het kabinet strenge maatregelen tegen het nieuwe coronavirus had aangekondigd. Supermarkten bevestigen aan Hart van Nederland dat er een flinke stijging te zien is.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ziet een stevige stijging in vooral de verkoop van hygiënemiddelen, zoals toiletpapier. Ook blikwaren en andere lang houdbare producten gaan in hoog tempo langs de kassa’s.

Lees ook: Maatregelen tegen coronavirus: thuisblijven bij verkoudheid en evenementen afgelast

Tekst gaat verder onder tweets

Niet online bestellen

Bij Albert Heijn is het op dit moment niet mogelijk om online boodschappen te bestellen. De supermarkt vraag klanten om het later nog een keer te proberen. Jumbo heeft inmiddels een bestellimiet ingesteld, “vanwege beperkte beschikbaarheid van een aantal artikelen in ons assortiment”.

Medewerkers van de grootgrutter werken zich een slag in de rondte om de schappen met handgels, zakdoekjes, zeep en reinigingsdoekjes bij te vullen, zegt een woordvoerder van Albert Heijn tegen Hart van Nederland.

Bij Jumbo zien ze hetzelfde patroon: hygiëne- en schoonmaakproducten, maar ook blikconserven, soepen, deegwaren en houdbare zuivel en soepen zijn niet aan te slepen, vertelt een woordvoerder.

Lees ook: Gevolgen strenge maatregelen tegen coronavirus: minder treinen, evenementen afgelast

‘Komende dagen nog meer’

Het CBL verwacht “dat Nederlanders de komende dagen wel meer dan gewoonlijk in huis gaan halen”. “Aan de voorkant is het tot nu toe mogelijk geweest om goed te blijven bevoorraden”, aldus een woordvoerder. Of dat zo blijft, is afwachten.

Tot zover is het aanvullen van de gewilde producten ook nog geen punt van zorg voor Albert Heijn. “Alles draait en leveranciers geven aan dat er geen problemen zijn met levering van producten”, aldus de woordvoerder.

Wel maakt de grootgrutter een einde onbegeleide proeverijen in de winkels. “Denk hierbij aan koek in de bakkerij of een hartige borrelproeverij. Begeleide proeverijen, zoals professionele kookdemonstraties, gaan op dit moment gewoon door.”