Politiek

Maatregelen tegen coronavirus: thuisblijven bij verkoudheid en evenementen afgelast

Het kabinet komt met strenge maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg donderdag bekend om een persconferentie.

Hieronder een overzicht van de maatregelen die het kabinet genomen heeft.

Thuisblijven bij verkoudheid

Mensen die last hebben van verkoudheid of koorts moeten van het kabinet thuisblijven. Ook moeten deze mensen hun sociale contacten zoveel mogelijk beperken.

Zorgpersoneel wordt opgeroepen om gewoon naar het werk te gaan, omdat ze juist in deze tijd hard nodig zijn. Alleen als medewerkers koorts hebben, moeten ze thuisblijven. Ook moeten ze geen reizen maken naar het buitenland.

Evenementen afgelast

Evenementen met meer dan honderd bezoekers worden in ieder geval voor de rest van de maand afgelast. Dit betekent dat zeker honderden concerten, musicals, voorstellingen, beurzen en tentoonstellingen niet doorgaan. Daarnaast mogen er op werk geen bijeenkomsten worden gehouden met meer dan honderd mensen.

Lees ook: Alle evenementen met meer dan 100 mensen afgelast vanwege coronavirus

Thuiswerken als dat kan

Mensen moeten van het kabinet zoveel mogelijk thuiswerken. Daarnaast is het niet de bedoeling dat kwetsbare mensen zoals ouderen worden bezocht in de komende maand.

Scholen blijven open

Basisscholen, middelbare scholen en het mbo blijven vooralsnog gewoon open omdat jongeren niet tot een risicogroep horen. Daarnaast zouden de maatschappelijke gevolgen heel groot zijn als ouders noodgedwongen thuis zouden moeten blijven.

Hogescholen en universiteiten worden gevraagd om grote hoorcolleges te vervangen door colleges die studenten online kunnen volgen. Zij kunnen dus ook thuisblijven en aan hun studie werken.